GOSPOĐINČANI, ŽABALJČANI, ČURUŽANI I ĐURĐEVČANI POSETILI MANASTIR TUMANE

Juče su članovi opštinske organizacije invalida rada Žabalj kojoj pripadaju mesnoj organizaciji Gospođinci, Žabalj, Čurug i Đurđevo, organizovano posetili manastir Tumane, Golubac i manastir Nimnik.

Manastir Tumane  је pravoslavni manastir Eparhije Braničevske srpske Pravoslavne crkve. Nalazi se u golubačkoj dolini, na samoj obali istoimenog potoka, 12 km udaljen од Golupca. Zahvaljujući verskom turizmu, manastir je postao najposećeniji manastir na prostorima srbije u 21 veku.

Za ime manastira vezano je nekoliko predanja, jedno od njih je da je Miloš obilić proslavljeni kosovski junak nehotice u lovu ranio isposnima Zosima Sinaijita, koji je živeo u obližnoj pećini.

Isposnik Zosim Sinajit nije preživeo rane i da okaje grehe Miloš podiže manastir zadužbinu u koji položi Zosimove mošti.

Manastirska crkva posvećena je Svetom arhangelu Gavrilu, zidana je u srpsko-vizantiskom stilu.. U naosu crkve nalazi se kivot sa moštima Svetoh Zosima Sinajita Синајита. Manastirski kompleks čine još i veliki konak, mali konak,isposnica iznad koje se nalazi kapela prepodobnog Zosima Sinajita.

Poklonici su kako to i priliči doneli poklone za bratstvo manastira koje su odložoli na za to predviđena mesta, upalili sveće za zdravlje svojih najmilijih i za one koji su preminuli, napisali su spiskove za molitve tokom službe i prisustvovali jednoj od službi koje su se održavale.

Nakon završetka službe poklonili su se moštima i Svetog Zosima i Jakova i celivali ih.

Oni koji su bili spremni posetili si isposnicu svetog Zosima koja se nalazi u šumi iznad manastira, udaljeno oko 1.5 km gde su se pomolili i natočili vodu sa izvora koju su odneli u manastir radi blagoslova.

Poseta golubcu je bila predviđena radi organizovanog ručka u hotelu Golubac koji se nalazi pored obale dunava, gde su se odmorili i osvežili a nakon toga otputovali u manastir Nimnik gde su prisustvovali službi.

Bez obzira na velike vrućine veliko zadovoljstvo je vladalo god svih prisutnih što su imali priliku da posete ove naše dve svetinje i kako su mnogi tom prilikom u razgovoru izjavili da bi opet rado ponovo došli.

Predsednica opštinske organizacije invalida rada Stana Vujović izrazila je svoje veliko zadovoljstvo odzivom članstva na ovo putovanje.