ГОСПОЈИНСКИ ПОЉО-ФЕСТ У НОВОМ БЕЧЕЈУ – МАНИФЕСТАЦИЈА КОЈА ДОПРИНОСИ РАЗВОЈУ ПОЉОПРИВРЕДЕ

Највећа пољопривредна манифестација у оквиру Великогоспојинских дана у Новом Бечеју – Пољо-фест, одржаће се од 23. до 25. августа, најављено је данас на конференцији за медије у Привредној комори Војводине (ПКВ). Свечано отварање заказано је за петак, 23. августа 2019. године у 15.00 часова.

„ПКВ, као место окупљања привредника, подржава све манифестације које промовишу пољопривреду, које доприносе развоју пољопривреде и промоцији села“, рекла је  Јелена Дробњак, секретар Удружења пољопривреде ПКВ и додала да је Госпојински Пољо-фест манифестација која превазилази локални и поприма регионални карактер.

Да овакве пољопривредне смотре имају велики значај и за развој и унапређење пољопривредне производње руралних средина, истакао је и помоћник покрајинског секретара за пољопривреду Владислав Крсмановић и додао да је Покрајинска влада, преко ресорног Секретаријата, у протекле три године, у развој војвођанског аграра инвестирала преко 20 милијарди динара, а према његовим речима, потписано је 6882 уговора, од којих са РПГ 5890, кроз конкурсне линије предвиђене интензивирању пољопривредне производње.

„У оквиру подстицајне политике, наш Секретаријат финансира и подржава одржавање традиционалних манифестација на територији АП Војводине за које смо буџетом за 2019. годину, определили 25 милиона динара. У последње три године, по овој конкурсној линији, подржали смо 519 различитих традиционалних манифестација на територији АП Војводине“, рекао је Крсмановић и додао да је за одржавања манифестације Пољо-фест, у последње три године, опредељено близу милион и 500 хиљада динара, јер, како је рекао, овакве манифестације доприносе развоју пољопривредне производње, очувању културне баштине.

Председник Општине Нови Бечеј и председник Организационог одбора манифестације Саша Максимовић подсетио је да манифестација Великогоспојински дани датира од 1994. године и да је по величини, једна од три у Војводине, а једна од пет у Србији.

„Од 2013. године, увели смо нову под манифестацију која се зове Великогоспојински Пољо-фест, дакле седми по реду, а ја имам неизмерно задовољство и диван задатак да вас позовем да будете наши драги гости“, рекао је Максимовић и истакао да Великогоспојиснки дани обухватају велики број догађаја и под манифестација.

Организатори су указали на богат програм седмог по реду Пољо-феста, где ће се током првог дана, одржати панел дискусија „Млади пољопривредници – највећа шанса српског аграра“. У сарадњи са златним спонзором манифестације, компанијом „Агротех“ из Трешњевца, и ове године ће се одржати такмичење у јахању механичког бика. У суботу, 24. августа, очекује се да ће бити највећи дан сточара до сада, где ће, између осталог, бити изложбакрупне, ситне стоке и ситних животиња.

„Предвиђен је програм и за најмлађе посетиоце, у оквиру којег ће бити организовано рекреативно јахање коња. Такође, и ове године предвиђено је такмичење у вештини управљања трактором, презентација пољопривредне механизације у раду“, рекао је шеф Стручног тима овогодишњег „Пољо-феста” Милан Стојшин.

Испред компаније „Agrotech“, медијима се обратио менаџер продаје Милан Дорословац, који је истакао да је ова компанија припремила велики број прикључних и погонских машина које ће бити изложене током трајања Пољо-феста.

Учесници конференције истакли су да управо овакве манифестације, на којима се окупља на хиљаде привредника из целе Војводине, доприносе даљем унапређењу војвођанског аграра. Великогоспојински дани одржаће се од 22. до 27. августа 2019. године у Новом Бечеју.