ГРАЧАЧКА ШКОЛА ПРВА ЈАВНА УСТАНОВА У ОПШТИНИ ОЏАЦИ КОЈА СЕ ГРЕЈЕ НА ГАС

У Основној школи “Марко Орешковић” у Бачком Грачацу прослављена школска слава и званично пуштена у рад нова гасна котларница. Вредност инвестиције је око 16 милиона динара.

Котларницу је отворила председница општине Оџаци Латинка Васиљковић која је нагласила да је грачачка школа прва јавна установа на територији локалне самоуправе која је добила грејање на гас. Гасна котларница је покренута 23. октобра прошле године и до сада је била у режиму пробног рада. У ОШ “Марко Орешковић” је централно грејање уведено још 1983. године и све до краја прошле грејне сезоне школа је топлотну енергију добијала од ЗЗ “Агролика”.

Према речима директорице школе Споменке Трајковић идеја да школа добије сопствену котларницу потекла је 2007. године. Од идеје преко пројеката, техничке документације па до израде и опремања читавог објекта прошло је десет година. Укупна вредност инвестиције је негде око 16 милиона динара, а прва средства добијена су још 2008. године. Средства су обезбеђена од републичких и покрајинских фондова, као и локалне самоуправе која је из буџета за изградњу и опремање котларнице током година издвојила укупно око 6 милиона динара, од чега два милиона само у току прошле године.

Нова гасна котларница обезбеђује грејање зграде школе под чијим кровом се налази и огранак Народне библитеке из Оџака. На систем је посебним водом повезана и здравствена станица у Бачком Грачацу, па постоји могућност да и та јавна установа добија топлотну енергију из школе.

Локална самоуправа ће као и до сада покривати материјалне трошкове за грејање основне школе у Бачком Грачацу, као што то ради и за све друге образовне установе на територији општине.

Извор: Општина Оџаци