ГРАД И ПОКРАЈИНА ЗАЈЕДНО У ОБНОВИ АЛМАШКОГ КРАЈА

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић и председник Покрајинске владе Игор Мировић присуствовали су презентацији поводом пројекта уређења Алмашког краја, који Град и Покрајина заједно финансирају. Презентацију „Пројекат урбанистичко-архитектонског уређења просторне културно-историјске целине-Алмашког краја“ одржала је у Културној станици „Свилара“ Јадранка Бугарски Вујовић, руководилац пројекта из студија „Ђорђе Бајило Архитекти“.

– Пројекат уређења Алмашког краја је на понос, не само Новог Сада, него и читаве Србије, а након што тај део града буде освануо у новом руху, постаће место за обилазак и туристичку промоцију града. У питању је вишегодишњи, захтеван посао, који радимо у сарадњи са више институција и удружења, првенствено слушајући струку, уз одличну сарадњу са Удружењем „Алмашани“. Град и Покрајина су обезбедили, а и наставиће из године у годину, да обезбеђују средства за несметану реализацију овог капиталног вишегодишњег пројекта, а обнова ће бити заснована на поштовању материјалне и нематеријале баштине – рекао је Милан Ђурић.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић истакао је да су се Покрајинска влада и Град Нови Сад удружили на још једном пројекту и изабрали најбољи тим стручњака да припреми и спроведе уређење Алмашког краја.

-За радове који ће бити извођени у наредних шест година, а према заједничком плану, обезбеђено је укупно две милијарде и триста милиона динара. Све ће бити реализовано уз надзор пројектаната и Завода за заштиту споменика културе, као и учешће Удружења „Алмашани“. Реконструкцијом тог дела града, уследиће боља будућност за културне садржаје, за туризам, за представљање Новог Сада, за проналажење нове новосадске матрице у развојном смислу – рекао је Мировић.

Презентацијом је дочарано просторно решење комплетног обухвата Алмашког краја, који ће се реализовати у наредних неколико година, а посебан акценат је стављен на 1. фазу која обухвата улице: Златне греде, Скерлићева, трг на сустицању Златне греде и Скерлићеве, Милована Видаковића, део Ђорђа Јовановића од Косовске до Саве Вуковића, део Саве Вуковића од Ђорђа Јовановића до Лађарске улице. Највећи део радова биће извођен током 2023. и 2024, а радови ће обухватити комплетну замену инфраструктуре, коловозне конструкције, уређење партерних површина, саобраћаја и саобраћајне сигнализације, јавног осветљења, хортикултуралног уређења, урбаног мобилијара и опремања, туристичку сигнализацију и визуелни идентитет.