ГРАД КИКИНДА ОРГАНИЗУЈЕ „ДАНЕ ДУШАНА ВАСИЉЕВА“

Град Кикинда, у сарадњи са Народним музејом, Народном библиотеком „Јован Поповић“, Културним центром, Народним позориштем и Гимназијом, поводом обележавања стогодишњице смрти Душана Васиљева, организује вишедневни програм посвећен лику и делу кикиндског експресионистичког песника. Програм је почео у петак, отварањем изложбе „Читање Васиљева“, у Народном музеју, у Народној библиотеци биће организован округли сто на тему „Душан Васиљев и његово доба 1914-1918“, о чему ће говорити историчари из Кикинде, Новог Сада и Темишвара, док ће на Свечаној академији, у среду, 27. марта, у Позоришту, са почетком у 19 сати, бити додељена и књижевна награда „Душан Васиљев“, овогодишњем добитнику др Милану Мицићу.

“Обележавањем овог јубилеја и организовањем вишедневног програма, чувамо сећање на дело и живот Душана Васиљева. На свечаности нас очекује и представа о животу Душана Васиљева, за коју режију и сценарио потписује Драган Остојић“, подсетила је Валентина Мицковски, чланица Градског већа задужена за културу и образовање.

У среду, 27. марта, на дан смрти Душана Васиљева, Гимназија ће обележити Дан установе. Тим поводом, биће положени венци на бисти Душана Васиљева и на његовом гробу, а са почетком у 17 сати биће додељене Плакете најуспешнијим матурантима. Кикиндска Гимназија, ове године је по први пут расписала Литерарни конкурс, намењен гимназијалцима широм земље:

“За најбољи је проглашен рад наше ученице првог разреда Тисе Фелбаб, другу награду освојила је ученица београдске Филолошке гимназије Петра Павловић, док је треће место освојио гимназијалац из Ужица Филип Влашковић“, подсетила је Мирјана Дражић, директорица Гимназије „Душан Васиљев“.

Извор: Град Кикинда