ГРАД КИКИНДА СПРЕМАН ЗА НОВИ ЦИКЛУС ИПА ПРЕКОГРАНИЧНОГ ФИНАНСИРАЊА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

У Градској кући је организован радни састанак градоначелника Кикинде, његових сарадника, представника јавних и друштвених институција са члановима Фонда “Европски послови“. Састанак је организован како би се надлежни у Градској управи припремили за нови јавни позив у оквиру ИПА Програма прекограничне сарадње Румунија-Србија. У претходних десетак година, Град Кикинда реализовао је више од 30 прекограничних пројеката са Румунијом и Мађарском, тако да су на састанку представљене могућности које се нашем граду отварају у складу са новим ИПА вишегодишњим финансијским оквиром Европске уније до 2027. године.

“Разговарали смо о будућим пројектима и отварању нових линија кредитирања Европске уније. Захваљујући одличном раду нашег комплетног пројектног тима, Фонд Европски послови ће нам сигурно помоћи да пронађемо алтернативне изворе финансирања и пронађемо пласман наших пројеката ка Европској унији. На нама је да одредимо приоритете за наредни период, сигуран сам да ћемо бити спремни, одређених пројеката већ имамо у најави, јер долазе нека нова времена, што значи да ће Европска унија у складу са тим поставити нове приоритете, ми ћемо им се потпуно прилагодити и заједнички са Фондом Европски послови припремити и реализовати веома квалитетне пројекте“, рекао је градоначелник.

Разлог посете представника Фонда “Европски послови“ био је да се конкретно разговара о пројектним правцима и линијама које у Кикинди треба да буду подржане у наредном периоду:

“ Предложили смо сет од осам мера подршке које ће на крају буџетског оквира Европске уније довести до повољних резултата на подручју Војводине. Дошли смо да чујемо на чему то Градска администрација у Кикинди ради, о њеним потенцијалним предлозима пројеката, како бисмо дали наш допринос, да оснажимо постојећу идеју и да пронађемо адекватне изворе финансирања. Није све у пројектима, потребно је радити на оснаживању администрације. Фонд Европски послови је у претходном периоду завршио прву фазу за потребе Покрајинске владе и јединице локалне самоуправе, а ради се о сагледавању стања и подршке, како би се пронашли нови извори финансирања, не само путем грантова који долазе из европских фондова него и кредитних линија и линија техничке подршке“, истакао је Александар Симурдић, директор Фонда “Европски послови“ АП Војводине.

Извор: Град Кикинда