ГРАД КОНТИНУИРАНО УЛАЖЕ У КИКИНДСКО ЗДРАВСТВО

Служби кућног лечења, палијативног збрињавања и патронаже данас су на употребу предата два аутомобила марке „дачија сандеро“. Директорици Дома здравља, др Биљани Марковић, кључеве нових возила уручио је Павле Марков, градоначелник Кикинде. Возила за потребе патронаже набављена су у оквиру пројекта Кабинета министарства без портфеља задуженог за демографију и популациону политику:

– Набавка ових возила један су од три пројекта, укупне вредности око 13 милиона динара, које реализујемо са Кабинетом министарства без портфеља. Они су определили 11 милиона, а остатак средстава локална самоуправа. Патронажна служба је веома важна за наше наше најмлађе суграђане и њихове родитеље. Нова возила унапредиће рад ове службе – оценио је Марков и појаснио суштину преостала два пројекта:

– У питању су саветовалишта за родитеље. Обезбеђено је више од два милиона динара за пет саветовалишта. Трећи пројекат односи се на дечја игралишта. Планирамо да током октобра отворимо потпуно ново игралиште на Старом језеру – казао је Марков. Директорица Дома здравља, др Биљана Марковић, потврдила је да су ова возила стигла у право време и захвалила локалној самоуправи што и на овај начин помаже кикиндско здравство:

– Из употребе су недавно повучена два возила која су користиле патронажне сестре – рекла је она, док је Оливера Вучковић Попов, главна патронажна сестра, потврдила да ова служба без возила не може да функционише:

– Некада су патронажне сестре ишле пешке, или су до мајки и беба долазиле бициклом. У последње четири године имали смо на располагању старе аутомобиле „заставе 101“ , док је „фијат пунто“ намењен за одлазак у села. Наша служба покрива Кикинду и девет села. Годишње обиђемо око 500 беба. Свако новорођенче обићемо минимално пет пута. У нашој служби ради шест медицинских сестара, а свака од њих, у просеку, дневно има седам посета. Осим беба и мајки, посећујемо и старије пацијенте, који имају више од 65 година – навела је она.

Извор: Град Кикинда