ГРАД НОВИ САД ПАМЕТНО РЕЦИКЛИРА

Чланица Градског већа за заштиту животне средине Мира Раденовић Бојић присуствовала је промоцији пројекта „Нови Сад паметно рециклира“ који Град Нови Сад реализује у сарадњи са компанијом „Секопак“ из Београда и Јавним комуналним предузећем „Чистоћа“, у циљу унапређења система примарне селекције амбалажног отпада и подизања свести грађана о значају заштите животне средине.

Мира Раденовић Бојић је истакла да ће кроз овај пројекат грађани моћи на иновативан начин да одлажу пластичне флаше и алуминијумске лименке, а да је његов циљ да се, пре свега, привуку млађе генерације и мотивишу да стекну еколошке навике и учествују у примарној селекцији.

– Ово је начин да покажемо да и Србија прати трендове из индустрије који грађанима пружа могућност да поред контејнера за ПЕТ и звона за стаклену амбалажу могу амбалажу одлагати и у паметне машине – рецикломате. Поред тога, сваки „рециклер“ ће моћи да учествује у сакупљању бодова преко апликације „Рецикломат“ која се може скинути скенирањем QR кода на рецикломату или уласком на Google Play Store. Апликација је  бесплатна, а преко ње могу, поред сакупљања бодова, да се виде и локације свих рецикломата, као и колика је њихова попуњеност. Град Нови Сад ће сваког месеца анимирати друштвено одговорне компаније и градске институције да свој допринос пројекту покажу у виду симболичних поклона попут улазница за представе, музеје, изложбе, базене и слично. Како ће награде варирати из месеца у месец најбоље је да се грађани информишу на сајту Градске управе за заштиту животне средине www.environovisad.rs – рекла је Раденовић Бојић.

Виолета Белановић, генерална директорка компаније „Секопак“, истакла је да ова компанија као оператер за управљање амбалажом и амбалажним отпадом већ тринеаст година сарађује са Градом Новим Садом, током којих је реализован велики број акција, а да се данас постављањем рецикломата ова сарадња надограђује и додала да је током четрнаест година, колико „Секопак“ постоји, ова компанија сакупила 940 хиљада тона амбалажног отпада који је послат на рециклажу, а да су Новосађани том процесу дали значајан допринос. Такође, објаснила је да ће и „Секопак“ учествовати у награђивању Новосађана и да се о наградама они могу информисати путем веб сајта ове компаније.

Јелена Суботина, волонтер испред „ Зелене столице“ рекла је да волонтери данас покривају свих пет локација у Граду на којим су постављени рециколамти и да јој је драго што могу кроз едукацију да допринесу подизању еколошке свести Новосађана.

Пет паметних рецикломата распоређено је на централним градским локацијама – на Београдском кеју, код некадашње продавнице „КЕЈ SHOP“, на Тргу слободе, код „Аполо центра“, у Улици Жарка Зрењанина 2, испред Скупштине Града Новог Сада, у Кинеској четврти, код „Фабрике“, на Булевару деспота Стефана 5, као и код главног улаза на купалиште „Штранд“.

Нови Сад, 10. април 2024. године

Извор: Град Нови Сад