ГРАД НОВИ САД ВОДИ ОДГОВОРНУ ПОПУЛАЦИОНУ ПОЛИТИКУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић примио је у Градској кући министарку бeз пoртфeљa зaдужeну за демографију и популациону политику Славицу Ђукић Дејановић. Она је посетила Нови Сад како би учествовала на стручном скупу „Популациони проблеми становништва у XXI веку“ заједно са Покрајинским заштитником грађана Зораном Павловићем.

Током састанка, градоначелник Вучевић истакао је мере и активности популационе политике коју спроводи Град Нови Сад, а министарка је рекла да је Нови Сад локална самоуправа која треба да служи као пример осталим општинама у Републици Србији.

– Град Нови Сад увелико доприноси сету мера подршке популационе политике Владе Србије, и један је од ретких у Србији који бележи константан позитиван природни прираштај годинама уназад. Као такав, Нови Сад је спреман да буде пример другима кроз промоцију социјалне одговорности. Када више дајете, очекивања расту што је потпуно оправдано, и нама је циљ да проширимо лепезу мера и активности које спроводимо и да повећамо пакет помоћи.  Ове године смо издвојили 484 милиона динара из буџета Града Новог Сада за подршку породицама с децом, што је за неких 49 милиона динара више него прошле године. У та издвајања укључена је финансијска помоћ за прворођену децу, која ове године износи 30.000 динара што је дупло више у односу на прошлу годину. За тројке Град Нови Сад издваја помоћ у виду 150.000 динара, што је за трећину више него 2017. године, док је за првоређену бебу у Новој години издвојeно 200.000 динара, или дупло више новца него лане – рекао је градоначелник Вучевић и додао да је Град за сву децу рођену првог јануара у Новом Саду издвојио по 50.000 динара, а за све бебе рођене 1. фебруара, на рођендан Града Новог Сада, по 200.000 динара. Он је подсетио на то да Град финансира и програм вештачке оплодње са до 220.000 динара по породици.

Министарка бeз пoртфeљa зaдужeна за демографију и популациону политику Славицa Ђукић Дејановић истакла је да је износ који Град Нови Сад издваја за подршку породицама са децом једнак буџету Кабинета за демографију и популациону политику.

– Без обзира на то што се на нивоу државе издвајају средства за прво, друго, треће и четврто рођено дете, руководство Града Новог Сада није укинуло давања за ове намене већ их је повећало у односу на претходну годину. Тако се на нивоу града финансирају вантелесна оплодња, даровити ђаци, боравак малишана у приватним вртићима, бесплатни боравак трећег детета у државним вртићима што је за сваку похвалу – нагласила је министарка Ђукић Дејановић.
Градоначелник Вучевић и министарка Ђукић Дејановић разговарали су и о проблему миграција, имајући у виду да је просечна старост људи који одлазе из Србије 28,7 година, а свака пета особа је високообразована. Такође су разговарали и о могућности реализације заједничког пројекта када је у питању усклађивање рада и родитељства како би се помогло родитељима да у што већој мери ускладе родитељство и професионално, односно радно ангажовање.