ГРАД ПОМАЖЕ РАД КИКИНДСКОГ УДРУЖЕЊЕ ДИЈАЛИЗИРАНИХ, ТРАНСПЛАНТИРАНИХ И БУБРЕЖНИХ ИНВАЛИДА

Предности и мане кућне дијализе, али и ментално здравље у доба пандемије биле су централне теме едукативног стручног предавања чланова кикиндског удружења дијализираних, трансплантираних и бубрежних инвалида. Ово је била прилика да се јавности још једном укаже на тежак положај око 100 чланова овог удружења. Осим пацијената, у рад удружења укључени су и чланови њихових породица:

-Пацијенти из Севернобанатског округа на дијализу долазе у кикиндску болницу и сви су, у већој или мањој мети ангажовани, онолико колико им здравље дозвољава, јер имамо и непокретне чланове. Наш рад и потребе удружења препознала је локална самоуправа. Они подржавају наше активности, а одазвали су се и овом скупу. Мислимо да наша локална заједница нема довољно сазнања о овим људима који су на маргини- навела је Дренка Варађанин, секретарка удружење дијализираних, трансплантираних и бубрежних инвалида “Кикинда”. Младен Богдан, председник градске Скупштине, указао је да су подржали њихов пројекат “Живот на дијализи” са 85.000 динара:

-Овај скуп и стручна предавања “Ментално здравље у доба пандемије” и “Кућна дијализа-предности и мане” део су тог пројекта. Верујем да ће стручни савети значити бубрежним болесницима, али и члановима њихових породица, па и свим грађанима Кикинде. Члановима удружења помогли смо и на неке друге начине. Међу њима има доста социјално угрожених особа које остварају право на попусте на енергенте, али и на социјалну помоћ, и туђу негу и помоћ. Веома је важно да обратимо пажњу на ову специфичну групу људи којима је потребна велика стручна, медицинска и материјална помоћ- изјавио је Богдан и потврдио да чланови удружења могу и даље да рачунају на њихов помоћ. Радослав Јовичић, председник Савеза бубрежних инвалида Војводине, рекао је да окупљају чланове седам локалних покрајинских организација. Потврдио је да им поред помоћи ресорног министарства, пуно значи и конкретна подршка локалних самоуправа:

-Важно је и да јавност буде у већој мери упозната са нашим проблемима. Бубрежни болесници имају посебан режим живота. То поред дијализе, подразумева и исхрану јер им један орган не функционише. Трансплатације је решење, али се у условима ковида, већ дужи временски рок, не ради. Хајде да сви станемо на једну страну, да се боримо за здравље бубрежних болесника- поручио је Јовичић.

Извор: Град Кикинда