ГРАД ПОМОГАО ДА СЕ СТАМБЕНО ЗБРИНЕ ЈОШ 25 ИЗБЕГЛИЧКИХ ПОРОДИЦА

Кључеве 25 станова стамбеног објекта у улици Пере Сегединца данас су добиле избегличке породице из БиХ и Хрватске, које имају пребивалиште на територији Града Кикинде. Станови су изграђени у оквиру пројекта Регионалног стамбеног програма, потпројекта 2. Вредност радова износила је нешто више од од 624.000 евра, а локална самоуправа је за инфраструктурно улагање определила 12 милиона динара. Ивица Дачић, први потпредседник Владе Србије, министар спољних послова и председник републичке Комисије за координацију процеса сталне интеграције избеглица, подсетио је да је досад уручено више од 4.200 стамбених јединица најугроженијим избегличким породицама са простора бивше Југославије, а највише из БиХ и Хрватске:

– Ове, као и многе друге породице, биле су присиљене да у доба ратних дешавања трајно напусте своја огњишта и потраже нови дом у Србији. Регионални стамбени програм један је од начина трајног збрињавања. За циљ има да збрине најугроженије избегличке породице, њих око 7.000- навео је Дачић и додао да програм има племениту и симболичку улогу:

– Не само да се пружа помоћ онима којима је помоћ дуго потребна, већ са његовом реализацијом, имајући у виду регионални карактер, ствара повољнији амбијент у суседским односима. Корисницима станова желим срећан и спокојан живот у новим домовима. Будите уверени да Влада Србије, како на унутрашњем плану, тако и у оквиру спољне политике, води независну и помирљиву политику која за свој циљ има достојанствен и сигуран живот сваког грађанина- поручио је Дачић. Да је Кикинда у претходном периоду збринула око 160 избегличких породица, указао је градоначелник Павле Марков:

– То сматрам великим успехом, а данашњим усељавањем 25 породица, само заокружујемо наш задатак. Ово не би било могуће без подршке републичких и европских партнера. Настављамо с овом политиком. Радићемо док год не збринемо сваку породицу- поручио је он. О важности Регионалног стамбеног програма говорили су још и Бригит Кухар, програмска менаџерка у делегацији ЕУ у Србији као и Џон Клејтон, представник ОЕБС-а и УНХЦР-а. Иван Георгинов, помоћник комесара за избеглице и миграције, подсетио је да се у Кикинду, током 90-тих, слило око 7.300 избеглих:

– Кроз осам колективних центара је прошло 3.500 људи. У циљу њиховог збрињавања, са донаторима и Кикиндом, до сада је обезбеђено 313 стамбених решења. Додељено је 65 станова, откупљено 84 сеоских домаћинстава, док су 62 породице финансијски значајно оснажене. Обезбедили смо и 164 пакета грађевинско материјала- навео је Георгинов. За једну од станарки, Мирјану Ђуричић Ротаров, ово је велики дан:

– У Кикинди сам 1991. дошла из села Шолодовци код Осијека као дете, а сад имам породицу. Пресрећна сам јер сам након толико година решила стамбено питања- казала је она.

Извор: Град Кикинда