ГРАД СОМБОР ПРВИ ПОТПИСНИК ПАРИСКЕ ДЕКЛАРАЦИЈЕ У СРБИЈИ

Град Сомбор је први град у Србији који је новембра прошле године усвојио, а данас и званично потписао Париску декларацију. Ово је такође било прво виртуално потписивање Париске декларације на целом свету у којој су онлајн из Сомбора учествовали градоначелница Града Сомбора Душанка Голубовић, члан Градског већа за област здравства и социјалне заштите др Далибор Форгић, Горан Радисављевић испред Тимочког омладинског центра и Срђан Влашкалић испред Сомборског Едукативног центра, а из Кијева извршни директор Алијансе за јавно здравље Андреј Плетиков и из Москве др Константин Војтсекович испред УНАДИС-а.

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић овом приликом истакла је да је Град Сомбор у претходном периоду развио разне превентивне програме и План јавног здравља са циљем да се превентивно делује на заразне и незаразне болести и да ће локална самоуправа потписивањем ове декларације дати свој допринос у активности у којој учествују многи градови света

„Потписивањем Париске декларације очекујемо пре свега добру сарадњу са свим оним локалним самоуправама које су то већ учиниле и подршку у нашим настојањима да и овакву врсту како превентивних, тако и других програма успоставимо и на територији наше локалне самоуправе. Чинити заједницу локалних самоуправа по питању теме борбе против сиде свакако јесте једно значајно постигнуће за Град Сомбор и задовољство је што смо ми први у Србији који ћемо потписати ову декларацију. Са друге стране, за нас јесте од значаја и добра сарадња са свима онима који су ову декларацију већ потписали у смислу, како развоја различитих програма на територији нашег града, тако и знања и преноса наших искустава ка другим локалним самоуправама у Србији“ рекла је градоначелница.

Од 2014. године до данас преко 300 градова и општина из целог света прикључило се Иницијативи Fast-Track Cities (градови брзог одговора),  и потписало Париску декларацију чиме су се укључили у борбу против HIV-а, односно сиде.

Потписивањем Париске декларације градоначелници су се обавезали на читав низ активности који имају за циљ остваривање 90-90-90, што значи обезбеђивање да најмање 90% људи који живе са ХИВ-ом знају за свој хив статус; да 90% људи који знају за свој ХИВ позитивни статус су на терапији, те да 90% људи треба да буде на терапији са смањеним  вирусним оптерећењем.

Кроз заједнички рад градови потписници Париске декларације се обавезују да ће да зауставе епидемију АИДС-а до 2030. године, да ће људи бити центар свих активности, да ће се бавити узроцима ризика, рањивости и преносом инфекције,да ће изградити и убрзати адекватне одговоре на локалне потребе, да ће се ујединити као лидери кроз развијање акционих планова за своје градове и да ће мобилисати све ресурсе у циљу интегрисања јавног здравља и одрживог развоја.

Извор: Град Сомбор