GRAD SUBOTICA U PROGRAMU EXCHANGE 5

Potpisani ugovori o sprovođenje projekata u oblasti upravljanja imovinom na lokalnom nivou, navodi subotica.info.

Predstavnici 18 opština i gradova iz Srbije danas su, na svečanosti u Klubu poslanika u Beogradu, potpisali ugovore za sprovođenje projekata koji su izabrani u okviru grant šeme Programa Exchange 5 – podrška Evropske unije lokalnim samoupravama u oblasti upravljanja imovinom. Među odobrenim projektima je i „Samo pravno zaokužena javna svojina je dobra javna svojina“ koji grad Subotica realizuje u saradnji sa opštinom Senta. U ime subotičke lokalne samouprave ugovor je potpisao gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

Grad Subotica će kroz projekat „Samo pravno zaokužena javna svojina je dobra javna svojina“ da se fokusira na legalizaciju (ozakonjenje) objekata koji imaju izuzetan javni značaj. Naime, legalizacija 50 objekata i etažiranje još 10 objekata u javnoj svojini grada Subotice su glavni ciljevi stavljeni pred projektni tim koji će rukovoditi procesom od snimanja objekta; izrade elaborata geodetskih radova, katastarsko-topografskih planova, projekta geodetskog obeležavanja i elaborata sprovođenja; eventualnog brisanja objekta; izrade planova posebnih delova i izveštaja o zatečenom stanju objekta; unošenja u evidenciju i poslovne knjige grada Subotice, do popunjavanja podataka o imovini u Centralnoj bazi podataka.

Pored grada Subotice, partner na projektu „Samo pravno zaokružena javna svojina je dobra javna svojina“ je opština Senta koja kroz ovaj projekat, kao prioritet za rešavanje, prepoznaje problem evidencije, izrade precizne baze podataka i popis imovine. Planirano je precizno sagledavanje stanja 659 objekata, ali zbog tipa objekata koji su nesporno u vlasništvu jedinice lokalne samouprave, svi oni u ovom krugu neće biti sagledani.

Ugovor o dodeli bespovratnih sredstava između Vlade Republike Srbije (Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU), Grada Subotice i Opštine Senta potpisan je 21. decembra  2018. godine. Ukupan budžet projekta je 240.095 evra, a ukupan iznos bespovratnih sredstava 181.343 evra (75,53 odsto). Budžet grada Subotice je 163.600 evra, a Sente 76.495 evra.

Uoči ceremonije svečanog potpisivanja ugovora o donacijama za odobrene projekte grant šeme Programa Exchange 5 i obeležavanja početka njihovog sprovođenja prisutnima su se obratili ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, ambasador i šef Delegacije EU u Republici Srbiji Sem Fabrici, državni sekretar u Ministarstvu finansija Slavica Savičić, pomoćnik ministra finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU, Marko Jovanović, i generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opštine (SKGO) Đorđe Staničić.

Ukupna vrednost 18 ugovorenih projekata premašuje 3,5 miliona evra, od čega donacija Evropske unije iznosi oko tri miliona evra, a ostatak predstavlja sufinansiranje od strane korisnika. Prosečna vrednost pojedinačnog granta je oko 165.000 evra. Predviđeno trajanje projekata je od 12 do 18  meseci.

Projekti će se realizovati u okviru Komponente 1 Programa, a biće obuhvaćeno 48 jedinica lokalne samouprave (18 koordinatora i 30 partnera) kao i nekolicina drugih korisnika (JKP, regionalne razvojne agencije, organizacije civilnog društva).

Program Exchange 5 finansira Evropska unija iz sredstava IPA 2014. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je korisnik u smislu indirektnog upravljanja sredstvima, ugovaračko telo je Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU pri Ministarstvu finansija dok je Stalna konferencija gradova i opština implementacioni partner.

Suštinski korisnici Programa, unapređenog upravljanja imovinom i pružanja odnosnih usluga od strane lokalne uprave – jesu lokalne samouprave u Srbiji i građani, odnosno lokalne  zajednice.

Izvor: subotica.info