ГРАД ЗЕЛЕНИЛА И ЗА БУДУЋЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ

У сомборском Блоку 82 данас је у оквиру пројекта „Зелена Србија“ посађено 10 садница јаворовог дрвета. Ово је друга садња у оквиру пројекта који спроводи компанија Color Media Communications под покровитељством Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије.

Садња дрвећа организује се у 10 градова/општина Србије како би се подигла свест грађана, локалних самоуправа и компанија о томе колико је значајно пошумљавање Србије. Директорат као друштвено одговорна институција жели да допринесе подизању свести по питању ове теме и размени искустава са земљама које имају дипломатска представништва у Београду.

Слађан Велинов, директор Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије нагласио је здрава животна средина једно од основних права сваког грађанина, али да уопште не размишљамо о краткорочним и дугорочном негативном учинку сваког од нас понаособ.

„Један од главних циљева нас у Директорату за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије јесте управо очување животне средине од штетног јонизујућег зрачења. Знамо да су шуме плућа планете и да само у једном хектару оне могу да произведу и до 800 тона кисеоника годишње. Као друштвено одговорна институција Директорат активностима на пошумљавању Србије, жели да подигне свест грађана о томе колико је значајно пошумљавање Србије обнављањем њеног еко-фонда, али и да допринесемо очувању планете за будуће генерације не само у националним, него и у регионалним и међународним оквирима“ рекао је Веселинов.

Антонио Ратковић, градоначелник Града Сомбора, истакао је да је за Сомбор као град зеленила велика част што учествује у пројекту „Зелена Србија“ и да локална самоуправа настоји да обнови зелени фонд града.

„Сви знамо да је шумовитост Војводине мала и сви треба да дамо колико можемо да би ту шумовитост подигли за који степен више. Свакако да смо то већ започели што се тиче сомборског зеленила, јер сви знамо да је Сомбор, поред тога што је град културе, познат и као град зеленила и сигурно да је обавеза, пре свега мене и свих људи у мом тиму, да то и одржавамо. Свакако да ћемо наставити и са подизањем ветрозаштитних појасева што смо чинили и у претходном периоду“ нагласио је градоначелник Ратковић.

Извор: Град Сомбор