GRAD ZRENJANIN PREDNJAČI U SOCIJALNOM PREDUZETNIŠTVU

Socijalno preduzetništvo u Vojvodini, gde postoji i radi više od 400 preduzeća koja u različitim delatnostima upošljavaju osobe iz marginalnih grupa, je u ekspanziji. Samo u Zrenjaninu posluje više desetina različitih organizacionih oblika koja imaju karakter socijalnog preduzeća a odgovorna politika grada svrstava Zrenjanin među gradove koji izuzetno vodi računa o najugroženijim socijalnim kategorijama.

Zbog sprovođenja aktivnosti organizacija i udruženja koja se bave socijalnom ekonomijom i socijalnim preduzetništvom koje podrazumeva zapošljavanje pre svega nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih grad Zrenjanin prednjači na polju društveno odgovornog poslovanja.

„Veliko mi je zadovoljstvo da smo u celodnevnoj poseti obišli više udruženja i organizacija sa kojima smo obavili niz konkretnih razgovora i dogovora oko dalje saradnje, u iščekivanju novog zakona o socijalnom preduzetništvu koji će konkretno najzad definisati prava i obaveze, i svakako doprineti da se ovaj vid alternativne ekonomije i u praksi primeni i samim tim da obezbedimo i sprovedemo veće zapošljavanje pre svega ljudi koje spadaju u teše zapošljive i ranjive kategorije“, kaže Pavle Počuč zamenik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam.

Regionalni centar Banat je u prethodnim godinama opravdao svoje osnivanje i svoj rad na polju društvene odgovornosti i efikasnosti u privlačenju investitora i povećavanja zaposlenosti.

„Prošle godine završen jedan jako lepo projekat na teritoriji opštini Nova Crnja pod nazivom „Tour de Banat“ gde je uspostavljen prvi regionalni centar za ciklo turizam ne u Banatu,, ne u Vojvodini nego u Srbiji. Projekti koji su juče i zvanično odobreni jesu projekti koji se tiču grada Zrenajnina uspostavljanja regionalnog centra za energetsku efikasnost, i prva pametna zgrada na teritoriji ne samo Srednjeg Banata, Banata nego Vojvodine uopšte, prva pametna zgrada takve vrste. U narednom periodu desiće se projekat i za dve male opštine Sečanj i Žitište, projekat koji se tiče socijalne zaštite“, objašnjava Irena Živković direktorica RCR Banat.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam je za 2019 godinu predvideo 20 miliona direktne podrške socijalnom preduzetništvu, 20 miliona za programe zapošljavanja i samozapošljavanja i 40 miliona dinara indirektne podrške za ostale privredne subjekte koji pri zapošljavanju prednost daju licima sa posebnim potrebama.

Izvor:  RTV