ГРАЂАНИМА БЕСПЛАТНО ТАБЛЕТЕ ПРОТИВ КОМАРАЦА

У оквиру овогодишње систематске акције заштите здравља грађана од комараца на тероторији општине Врбас, Општинска управа и новосадска „Циклонизација“ организују и поделу БТИ таблета. Грађани таблете могу преузети у својим месним заједницама.

„Реч је о високо селективном биоцидном производу који делује само на ларве комараца. Таблете се користе у домаћинствима тамо где има стајаће воде, а детаљно упутство за употребу и начин дозирања налази се на сваком паковању таблета. Како би себе и своје ближње заштитили од комараца, стручњаци ‘Циклонизације’ грађанима препоручују да током сезоне једанпут недељно потпуно испразне кофе у којима чувају воду, уклоне старе гуме, конзерве, тегле и све остале предмете у којима се задржава вода погодна за развој ларви комараца, да ставе мреже на вентилационе отворе и побољшају заптивање шахтова септичких јама и кишњичара. Препорука је и да се канали чисте од корова и отпадака како би били проточни, а вода у њима чиста, као и да се једанпут годишње провери да ли су вертикале и други делови олука запушени опалим лишћем или другим материјалом. И наравно да користе БТИ таблете које ће добити.

Да би борба против комараца била ефикасна, уз све наше акције, потребна је и одговорност грађана. Неизводљиво је да екипе ‘Циклонизације’ уђу у сваки подрум и свако двориште и провере да ли је негде остала кофа са водом или да ли на свакој септичкој јами постоје отвори који од ње чине идеално извориште комараца.

БТИ таблете су високо селективни биоцидни производ који делује само на ларве комараца и користе се у домаћинствима тамо где има стајаће воде. И мале површине воде довољне су за велику продукцију комараца. Из једне чаше или конзерве са водом која током сезоне стоји у дворишту може да се излеже чак 300 комараца за само седам дана“, наводи се у саопштењу „Циклонизације“. 

О вирусу Западног НИла

За случајеве грознице Западног Нила регистроване у Србији није крив тиграсти комарац, како се у почетку у медијима погрешно наводило. Научне студије одавно су доказале да је преносник вируса Западног Нила у Европи и Северној Америци culex, у нашем случају culex pipiens комарац кога код нас зовемо урбани или кућни, а чија су станишта канали, баре, мање водене површине, дворишта и влажни подруми. Резервоар вируса су птице, а на људе га преноси комарац. Грађани треба да буду свесни да је овај вирус ту и да неће нестати. Званично је детактован 2012. године, мада су стручњаци и годинама раније упозоравали да је он ту. Већ 2013. године у Србији је забележена највећа епидемија оболелих од вируса Западног Нила на територији Европе.

Извор: Општина Врбас