ГРАДОНАЧЕЛНИЦА ДУШАНКА ГОЛУБОВИЋ ПРЕДСТАВИЛА СРБИЈУ И СОМБОР НА ФОРУМУ ГРАДОВА И РЕГИОНА „ИНВЕСТИРАЊЕ У ЗАПАДНИ БАЛКАН – ИНВЕСТИРАЊЕ У ЕВРОПУ“,

Душанка Голубовић, потпредседница НАЛАС-а, председница СКГО и градоначелница Сомбора учествовала је на дводневном Форуму градова и региона „Инвестирање у Западни Балкан – Инвестирање у Европу“, који се одржао у пољском граду Жешову, у организацији Министарства инвестиција и економског развоја Пољске.

На отварању Форума, Душанка Голубовић, градоначелница Сомбора, и потпредседница НАЛАС-а, поздрављајући присутне је истакла:

„Ми у НАЛАС-у поздрављамо ову иницијативу пољског председништва да се локалне и регионалне владе укључе у дневни ред догађаја који воде до самита политика западног Балкана за четири недеље у граду Познану. У оквиру Берлинског процеса, потенцијал укључености и доприноса нижих нивоа власти још није решен. Предстојећи 5. Берлински процес западног Балкана у Познану, упркос неизвесности о будућности Берлинског процеса, је прилика да се то учини, с обзиром на позитивно пољско искуство у развоју одоздо према горе, како у предприступном процесу тако и као нова чланица ЕУ. Постизање перспективе локалне управе у Берлинском процесу биће заслуга и наслеђе пољског председништва. Ми, локалне власти из југоисточне Европе, препознајемо овај допринос и ценимо ову иницијативу“ рекла је градоначелница и истакла да  НАЛАС, који повезује и представља све локалне власти Западног Балкана и њихове асоцијације, нуди удруживање, нагласивши улогу локалних власти у ефикасној имплементацији у МАП РЕА:

“ Узевши у обзир анкете НАЛАС-/ КДЗ и препоруке НАЛАС и Светске банке „Град-у-граду“ догађај који је недавно одржан у  Скопљу, мислим да је сасвим јасно да питање није “АКО” већ “КАКО” укључити нивое локалне власти, као стратешког акционара,  у МАП РЕА.  Локалне самоуправе су кључни актери у припреми, промовисању и успешном стварању у координацији са свим другим нивоима власти – пословном заједницом, академском заједницом и организацијама цивилног друштва – окружење погодно за јачање инвестиција, стварање квалитетног раста, стварање радних места и допринос добробити грађана на западном Балкану“ истакла је градоначелница Душанка Голубовић у свом уводном обраћању на Форуму градова и региона „Инвестирање у Западни Балкан – Инвестирање у Европу“, који се одржава у пољском граду Жешову.

 На изложбеном простору Регионалне развојне агенције Жешова,  у оквиру Форума, приказани су и примери пројеката у оквиру програма Интеррег Европа.

Извор: Град Сомбор