ГРАДОНАЧЕЛНИЦА СОМБОРА ДУШАНКА ГОЛУБОВИЋ ДОБИТНИЦА НАЈВЕЋЕГ ПРИЗНАЊА – ЗЛАТНОГ ЗНАМЕЊА И ПОВЕЉЕ „ДОБРИЛА ДОБРИЋ“

За континуирано учешће на Кросу РТС-а и за подршку Образовном кругу, данас су уручене награде градоначелници Сомбора Душанки Голубовић, начелнику ШУ Сомбор Бориславу Станичкову и директним  учесницима Образовног круга, Маји Секулић директорици ОШ „Аврам Мразовић“ и професорици француског језика ОШ „Аврам Мразовић“ Биљани Штрбац.

Пилот пројекат Образовни круг, аутора др Гордане Степић, саветника министра просвете, иницирали су РТС(крос РТС) Математички институт САНУ и Савез атлетских талената Србије , а подржали су Министарство просвете, науке и технолошког развоја Владе Републике Србије и Француски институт у Београду.

„Образовни круг је у ствари учење српског/матерњег и француског језика кроз пројектне активности, вршњачко учење и директно он лајн вођену комуникацију између ученика  редовних школа у Републици Србији и Допунске школе из Француске.“, рекла је Др Гордана Степић, аутор образовног круга додајући да је „ Сваки пар ученика из Републике Србије имао свог пара из Француске са којима су остваривали интеракцију током трајања целог Пилот-пројекта и то за време док су ученици били у школи, за време слободних активности, све под надзором наставника . Важно је било да деца из дијаспоре вежбају матерњи језик а деца из Србије да уче, слушају и говоре изворни француски језик.“ рекла је Др Гордана Степић и додала да је у плану да се и даље Образовни круг унапређује, да се види која технологија може још боље да их подржи , које су то теме које би могли још да обрађују али пре свега да нам деца а и сви остали  имају осмех на лицу.

Градоначелница града Сомбора Душанка Голубовић  захваљујући се на награди истакла је да је град препознао вредност овог пилот пројекта и да наравно жели и даље да у њему учествује.

 „Град Сомбор је одлучио да подржи и да се директно укључи у  Пилот Пројекат  Образовни круг. Пре свега циљ је био да се деца активније укључе у учење француског језика али и да  то раде онлајн путем, са децом тј својим вршњацима из једне школе у близини Париза. То је свакако укључивало квалитетну интеракцију наше деце са децом из Француске која су потомци наших људи који живе у дијаспори, што овом пројекту даје још већи значај. И зато сагледавајући вредности овог пројекта жеља нам је да ово чинимо  и наредне 2019 године, да се  Образовни круг прошири али да пре свега наша деца уживају учећи кроз дружење и игру са потомцима наше дијаспоре .“ истакла је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић приликом данашњег уручивања награде.

Захвалнице за успешно реализован Образовни круг/Крос РТС, 2018 уручене су Маји Секулић, директорици ОШ „Аврам Мразовић“ и професорици француског језика ОШ „Аврам Мразовић“ Биљани Штрбац. За освојено пето место на кросу РТС-а „Кроз Србију“ захвалница је уручена Бориславу Станичкову за школску управу Сомбор.

Највеће признање – Златно знамење и Повеља „Добрила Добрић“ уручена је градоначелници града Сомбора Душанки Голубовић, а награде и захвалнице је уручио Стеван Ковачевић, директор и оснивач Кроса РТС-а. У његовој пратњи гости у Сомбору су били и Др Гордана Степић аутор Образовног круга и Зоран Панић продуцент РТС-а.

Извор : Град Сомбор