ГРАДОНАЧЕЛНИЦА СОМБОРА ДУШАНКА ГОЛУБОВИЋ СИМБОЛИЧНИМ УКЉУЧИВАЊЕМ ПРЕКИДАЧА ПУСТИЛА У РАД ЛИНИЈУ ЗА ПРЕРАДУ ВОСКА

Данас је у просторијама Удружења пчелара „Аврам Максимовић“ у Сомбору симболичним укључивањем прекидача градоначелница Сомбора Душанка Голубовић свечано пустила у рад линију за прераду пчелињег воска тј. израду воштаних сатних основа које се користе у пчеларству.

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић пуштајући у рад линију за прераду пчелињег воска је истакла да је реч о субвенцијама града Сомбора за развој пчеларства: „Реч је о мерама које смо утврдили још 2019. године, а тада је и организован конкурс за доделу ове субвенције. Конкурс је подразумевао пријаву удружења пчелара за набавку ове опреме чија је вредност 1.600.000,00 динара и која је за све њих као чланове удружења изузетно корисна у смислу да се обезбеђује прерада воска за производњу сатних основа које су за њих од значаја за даље обављање њихових делатности“.

Укупан износ утрошених средстава је 1.610.240,00 динара, а линију за израду сатних основа је испоручила и инсталирала фирма „Пчелар“ доо Вршац.

Циљ Конкурса који је расписао град Сомбор је стварање услова и могућности за раст пољопривредне производње, унапређење конкурентности пољопривредних газдинстава организованих у удружења, унапређење квалитета производње и модернизација исте, као и јачање техничких капацитета и достизање стандарда модерне производње у пчеларству.

Домаћин,  Милорад Мастиловић, председник Удружења пчелара „Аврам Максимовић“ је гостима  презентовао рад линије истичући њен значај за пчеларе, јер на сатним основама пчеле изграђују саће у коме изводе своје потомство, а које такође служи за складиштење меда. Овом приликом Удружење пчелара уручило је Повељу захвалности градоначелници Сомбора Душанки Голубовић.

Данашњем симболичном пуштању у рад линије за прераду пчелињег воска присуствовали су и заменик градоначелнице Антонио Ратковић, члан Градског већа за област пољопривреде Дарко Радуловић, начелник Одељења за пољопривреду и заштиту животне средине Владимир Катанић и Предраг Куцурски из Одељења за пољопривреду и заштиту животне средине.

Извор: Град Сомбор