ГРАДОНАЧЕЛНИК БАКИЋ: ДЕВЕТИ МАЈ ЈЕ ПОНОС СВИХ СЛОБОДОЉУБИВИХ НАРОДА СВЕТА

Полагањем венаца на Споменик жртвама фашизма, на Тргу жртава фашизма, и Спомен-комплекс палим црвеноармејцима на Православном гробљу у Дудовој шуми, данас je обележен Дан победе над фашизмом, 9. мај. У име грађана Суботице, локалне самоуправе и СУБНОР-а града Суботице венац на Споменик жртвама фашизма положила је делегација коју је предводио градоначелник Стеван Бакић, у име Владе Републике Србије и Севернобачког управног округа делегација коју је предводио Бојан Шоралов, начелник Округа, а у име амбасаде Руске Федерације у Београду делегација коју је предводио Денис Венгерски, први секретар амбасаде Русије.

Градоначелник Бакић је, обраћајући се присутнима на комеморативном скупу код Споменика жртвама фашизма, рекао да се на овом месту, пред сенима палих бораца и жртава фашизма који почивају у овој спомен-костурници, Суботичани окупљају два пута годишње – 10. октобра, на дан ослобођења Суботице од трогодишње злочиначке окупације и на данашњи датум, 9. мај – дан коначне победе над фашизмом и нацизмом.

„На ову, 77. годишњицу те најважније победе у историји света, сећамо се и кључне битке Другог светског рата – оне у Стаљинграду, од које је прошло осам деценија. Код данашњег Волгограда херојска Црвена армија нанела је први велики пораз нацистичкој Немачкој и њеним савезницима. Преко милион грађана тадашњег Совјетског савеза дало је своје животе као залог за историјски 9. мај и победу која ће доћи 1945. године“, подсетио је Бакић.

Истакао је да мржња, антисемитизам и расизам нису успели да покоре свет.

„Томе су допринос дали и борци Суботичког партизанског одреда и сви они родољуби који су, од 1941. године до коначне победе, подривали окупаторску власт у нашем граду“, рекао је Бакић.

Нагласио је да те страшне и славне дане никада не смемо да заборавимо.

„Част је наша имовина, наша дедовина, јер су се јуначки преци, на правој страни историје, изборили са непојмљивим злом и невероватно тешким околностима – и победили. Девети мај је понос свих слободољубивих народа света, а највише оних који су за слободу највише жртвовали“, подвукао је градоначелник Бакић.

Додао је да ми у Србији знамо да је антифашизам везивно ткиво Европе и да његово девалвирање и негирање није ни морално, ни одрживо.

„Зато данас стојимо, као и увек, поносни на борбу за слободу и са највећим поштовањем за све оне који почивају овде и на совјетском војничком гробљу у нашем граду“, казао је градоначелник Стеван Бакић.

Присутнима на Тргу жртава фашизма обратио се и члан Градске организације СУБНОР-а Суботица, Александар Токовић, који је у име борачке организације Суботице и своје лично име, између осталог, изразио захвалност суботичкој локалној самоуправи на разумевању, сарадњи и доприносу успешној организацији обележавања овог историјског датума.

Венце на Споменик жртвама фашизма положиле су и делегације: Удружења ратних добровољаца 1912-1918. године и њихових потомака и поштовалаца, Јеврејске општине Суботица, „Комуниста Суботице – Центра Тито“, Удружења Личана „Лика“, Српско-руско-белоруског братства „Свети кнез Владимир“, Друштва српско-руског пријатељства „Александар Невски“, Градског одбора СПС-а у Суботици и Завичајног удружења „Далмација“.

Након полагања венаца на Споменик жртвама фашизма, интонирања химне Србије „Боже правде“, обраћања градоначелника Стевана Бакића и представника СУБНОР-а, као и пригодног програма који су извели ученици суботичке Гимназије „Светозар Марковић“, венци су положени и на Спомен-комплекс палим црвеноармејцима на Православном гробљу у Дудовој шуми.

Извор: Град Суботица