ГРАДОНАЧЕЛНИК БАКИЋ ОТВОРИО НА ОВИМ ПРОСТОРИМА ЈЕДИНСТВЕН МУЗЕЈ ПОРЦЕЛАНА

Градоначелник Суботице Стеван Бакић данас је свечано отворио Музеј порцелана, у улици Матије Корвина 11, чији је оснивач  Удружење грађана „Музеј порцелана из наших кућа“, из овог града. Градоначелник Бакић је, тим поводом, изјавио да је са великим уважавањем прихватио позив председника Удружења грађана „Музеј порцелана из наших кућа“ Николе Славића да отвори овај музеј где  је, како је рекао, на 116 квадратних метара изложбеног простора изложено више од 2.000 изузетно вредних, углавном ручно осликаних порцеланских предмета.

„Надам се да ће ова, пет година сакупљана колекција порцеланских предмета који су се користили на овим просторима у последњих двеста година, бити од користи и нашем граду, и широј заједници, како у образовне, тако и у туристичке сврхе“, нагласио је градоначелник Бакић.

Он је оснивачима Музеја који су, како је рекао, са пуно ентузијазма и љубави приступили целом овом пројекту, честитао на отварању једног оваквог простора.

„Оснивачима Музеја порцелана желим да у потпуности реализају своју мисију везану за овај несвакидашњи музеј“, закључио је градоначелник Бакић.

Никола Славић је изразио захвалност градоначелнику Бакићу на  времену издвојеном да отвори овај музеј и на тај начин за Удружење на чијем је челу увелича овај изузетно важан дан.

„Ми у Удружењу смо о овом дану сањали, били упорни, доследни и напокон дочекали да порцелан у који смо се  заљубили изложимо јавности. Верујем да овај музеј неће бити магацин порцелана, већ простор који ће да живи, да се допуњава и обогаћује на понос не само Суботице, већ и Србије. Колико је нама познато, не постоји слична установа у нашој земљи, чак ни у окружењу. Било је, истина, изложби и галерија које су трајале један краћи временски период, али ништа да траје“, рекао је Славић.

Порцелански предмети у овом музеју груписани су по мануфактурама, односно произвођачима као што су Мајсен, Розентал, Херенд, Жолнаи, Стари Беч,  Ломаносов и други.

Према Славићевим речима, Музеј порцелана ће почети са радом већ сутра, 22. септембра, од 10.00 часова, цена улазнице ће бити 300 динара, а улаз за ученике је бесплатан.

Извор: Град Суботица