ГРАДОНАЧЕЛНИК БАКИЋ ОТВОРИО ТРАДИЦИОНАЛНО ТАКМИЧЕЊЕ РИСАРА

У оквиру 112. „Дужијанце“, на њиви покрај цркве Светог Јосипа Радника у Ђурђину, данас је одржано традиционално Такмичење рисара, манифестација проткана етнографским садржајем такмичарског карактера која се приређује више од пола века. Такмичење у рису посебним, чобанским, звоном отвореним je огласио градоначелник Суботице Стеван Бакић, који је обраћајући се присутнима, истакао да му је изузетна част да као и прошле године буде на манифестацији која враћа у прошлост и веродостојно осликава како су преци некада радили овај тежак посао.

„Свако рисарско такмичење нас подсећа колико је некада било тешко и изазовно спровести жетву и убрати плодове тешког рада током године. Када су преци одлазили на њиве ослањали су се на своју вољу, снагу и на вредне руке своје породице. Такмичење рисара сведочи о вери и култури једног народа, а са друге стране подстиче на такмичарски дух“, подсетио је Стеван Бакић.

Иначе, генерално, жетва је, како је рекао,  увек велика светковина за све државе света и њихове народе који се баве пољопривредом.

„Ова пространа равница је непроцењиво благо и гаранција да као што никада нисмо и нећемо бити гладни. Град Суботица ће увек подржавати ову манифестацију, која је једна од седам најзначајнијих светковина у граду Суботици, зато што осликава идентитет једног народа и симболизује туристичку понуду града“, подвукао је Стеван Бакић.

Градоначелник Бакић потом је у њиви са косом у руци одмерио снаге са рисарским шампионом Стипаном Кујунџићем, након чега је изјавио да се ради о тешком, али радосном хлебу.

Организатор манифестације Удружење Буњевачких Хрвата „Дужијанца“ потрудило се да традиција буде испоштована, након дочека вредних рисара и других гости уприличен је рисарски доручак, јединствени гастрономски угођај, на балама сламе, са послужењем карактеристичним за тешки рад у пољу који су обављали жетеоци. Међу 20 такмичарских парова из Хрватске, Босне и Херцеговине и Србије победу су и ове године однели Маринко Кујунџић и Ружа Јухас.

Такмичењу рисара присуствовали су и чланови Градског већа, Срђан Самарџић и Хајналка Богнар Пастор.

Извор: Град Суботица