ГРАДОНАЧЕЛНИК БАКИЋ ПОЖЕЛЕО ЖЕТЕОЦИМА ДОБАР РИС И КВАЛИТЕТНУ ЖЕТВУ

У оквиру програма обележавања националног празника Буњеваца  „Дана Дужијанце“ чија се завршна свечаност одржава 15. августа, данас је на салашу породице Мирка и Славице Бабичковић и на њиви Ане и Стипана Брајкова организован рис. Овом приказу обичаја кошења жита код Буњеваца присуствовали су Стеван Бакић, градоначелник Суботице, Бојан Шоралов, начелник Севернобачког управног округа, Срђан Самарџић, члан Градског већа задужен за област привреде, Миланка Костић, члан Градског већа задужена за област културе и образовања, Марко Марић, помоћник градоначелника за комуналну делатност и многи други гости.

Градоначелник Бакић је обраћајући се присутнима изразио задовољство што је са Буњевцима поново на рису где негују лепе рисарске вештине, како су то њихови преци чинили вековима.

„Жетва је била одувек најзначајнији догађај године, за све народе који су се бавили земљорадњом широм света. Али ретко је који народ толико везан за земљу, за равницу, као што су то наши Буњевци“, истакао је градоначелник Бакић.

Он је рекао да су Буњевци вековима својим мукотрпним радом обрађивали земљу, живели су од ње и подизали своју децу.

„Буњевци су одиграли велику историјску улогу у томе да данас на северу Србије држава има непрегледна имања жита и зато увек исказујемо захвалност и поштовање. У овој глобалној кризи то је благо и захваљујући томе благу Србија неће бити гладна“, подсетио је Стеван Бакић.

Градоначелник Бакић је казао да користи ову прилику да позове Буњевце да искористе слободу изјашњавања, јер коначно имају оно што су одавно заслужили, свој језик у званичној, равноправној употреби у граду Суботици.

„Град Суботица се потрудио да и буњевачки језик буде у званичној употреби, Буњевци имају своје писмо и нека то ове године у потпуности искористе без да ико више икада врши притисак на њих и да им објашњава ко су и шта су. Буњевци то добро знају“, подвукао је градоначелник Бакић.

Он је додао да док је ове плодне равнице, веза са прецима никада неће бити прекинута и зато овај обичај треба још дуго да траје.

„Желим вам добар рис, квалитетну жетву и да се заједно радујемо још једном лепом Дану Дужијанце“, закључио је Бакић.

Потпредседник Националног савета буњевачке национални мањине Вељко Војнић захвалио се градоначелнику и његовим сарадницима на присуству као и свим гостима и домаћинима манифестације. Он је уз подсећање да су Буњевци на овим просторима већ вековима и да и данас славе исте обичаје позвао све Буњевце да се одазову предстојећем попису становништва и да се изјасне као Буњевци.

Извор: Град Суботица