ГРАДОНАЧЕЛНИК БАКИЋ ПРИМИО АМБАСАДОРА АЛЖИРА ФАТАХА МАХРАЗА

Градоначелник Суботице Стеван Бакић састао се данас, у Градској кући, са амбасадором Народне Демократске Републике Алжир у Републици Србији, Фатахом Махразом. Уз подсећање да је Његова екселенција и амбасадор Алжира у Црној Гори, са седиштем у Београду, градоначелник Бакић је, тим поводом, изјавио да је у срдачном и отвореном разговору са амбасадором Махразом констатовано да су традиционално пријатељство и разумевање које повезује Србију и Алжир добра основа за проширивање сарадње и на локалном нивоу.

„Његовој екселенцији сам представио привредне, инвестиционе, туристичке и културно-историјске потенцијале Суботице. Причали смо и о сарадњи предузећа која послују на подручју нашег града и овог региона са Алжиром. Укупна робна размена Регионалне привредне коморе Севернобачког управног округа и Алжира у 2021. години износила нешто више од 172.000 долара, што је, нажалост, за 13,4 одсто мање од укупне робне размене у 2020. години. Сагласили смо се да има потенцијала за интензивирање спољнотрговинске сарадње и констатовали да морамо да се потрудимо да дође и до јачања сарадње на локалном нивоу повезивањем Суботице и једног алжирског града којег одабере амбасадор Махраз. Очекујемо тај предлог како бисмо конкретизовали сарадњу“, истакао је градоначелник Бакић.

Навео је да су тема били и односи између наше две земље и напоменуо да су дипломатски односи Србије и Алжира успостављени непосредно после  референдума о независности Алжира, 1. јула 1962. године, и да су и дан-данас пријатељски и у највећој могућој мери добронамерни.

„То је била и прилика да изразим велику захвалност Алжиру на доследном залагању за поштовање међународног права и чврстом и принципијелном ставу о непризнавању самопроглашене независности Косова, као и на континуираној подршци коју пружа Србији у очувању територијалног интегритета и суверенитета. На крају бих се још једном захвалио амбасадору Махразу на данашњој посети и пожелео му срдачну добродошлицу и пријатан боравак у нашем граду“, нагласио је градоначелник Стеван Бакић.

Амбасадор Фатах Махраз се захвалио градоначелнику Стевану Бакићу на позиву и на, како је рекао, могућности да посети прелеп град какав је Суботица.

„Ускоро ћемо вас обавестити са којим алжирским градом би Суботица могла да потпише споразум о братимљењу. На тај начин би се продубила сарадња између та два града на, примера ради, пољу културе и туризма. Не могу да не изразим велику захвалност за историјску подршку Србије Алжиру, чак и пре стицања наше независности. Југославија је била једна од првих држава која је признала привремену Владу Алжира у то тешко време када се држава и народ Алжира борио за своју независност. Потпуно је природно да имамо сјајне односе засноване на пријатељству, солидарности и сарадњи и да Алжир подржава Србију у настојањима да одржи свој територијали интегритет“, истакао је амбасадор Махраз.

Он је навео да ће, две године након пандемије вируса корона, Србија и Алжир настојати да побољшају спољнотрговинску размену и да је Алжир, у смислу обима трговине, први трговински партнер Србије у Африци.

Извор: Град Суботица