ГРАДОНАЧЕЛНИК БАКИЋ ПРИСУСТВОВАО ОБЕЛЕЖАВАЊУ ЈУБИЛЕЈА УДРУЖЕЊА ЕНЕРГЕТИЧАРА СУБОТИЦА

Удружење енергетичара Суботица обележило је данас, у ресторану „Мала гостиона“ на Палићу, педесет година од оснивања и почетка рада. Свечаности је присуствовао и градоначелник Суботице Стеван Бакић који је, обраћајући се присутнима, рекао да је велика част бити у друштву најбољих из области енергетике, честитао Удружењу изузетно значајан јубилеј – пола века постојања и рада, и истакао да од свог оснивања 1971. године енергетичари окупљени у овој организацији дају свој допринос унапређењу производње, преноса и дистрибуције енергије за суботичку привреду и грађане.

„Пошто сам био на челу ’Електродистрибуције’ Суботица могу и лично да посведочим колико нам значе квалитетни стручњаци из ове области за стабилност нашег електро-енергетског система и уредно снабдевање грађана. Ту смо увек имали као град и дистрибуција одличне резултате, захваљујући и вашем раду. Данас, на дужности градоначелника, сагледавам енергетску ефикасност као једно од најважнијих питања за Суботицу и једно темељно опредељење државне политике. Ваше Удружење зато никада, за ових педесет година, није било потребније и актуелније“, нагласио је Бакић.

Подсетио је и на неколико успеха које је Град Суботица постигао на овом плану.

„Кроз пројекат Е2П2, одобрен у оквиру Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње Хрватска-Србија, обезбеђена су средства у износу од 727.000 евра за енергетску ефикасност градских јавних објеката. Овим средствима реализована је енергетска санација Основне школе ’Матко Вуковић’ и Основне и средње школе ’Светомир Бојанин’. Постављене су фотонапонске електране-соларни панели на девет објеката јавне намене и то: Техничку школу ’Иван Сарић’, Политехничку школу, ОИСШ ’Светомир Бојанин’, ОШ ’Соња Маринковић’, објекат Предшколске установе ’Наша радост’, Отворени универзитет, базен ’Прозивка’, Дом за децу ’Колевка’, као и на објекат Нове општине. Извршили смо замену фасадне столарије на једном од највећих суботичких вртића, објекту ’Шумице’, а у тај пројекат улажемо укупно шест милиона динара и он још подразумева и унапређење изолације фасаде и таванице“, навео је Бакић.

Такви пројекти ће бити реализовани и на другим објектима ПУ „Наша радост“, казао је Бакић, и додао да је рађено и у објектима који су намењени за старије Суботичане.

„За радове на унапређењу енергетске ефикасности Геронтолошког клуба ’Бајнат’ утрошено је скоро 5,4 милиона динара, од којих је Министарство рударства и енергетике обезбедило 3,7 милиона динара. Енергетска ефикасност је велики део пројекта реконструкције и доградње главног објекта Геронтолошког центра ’Дудова шума’, и реконструкције и изградње објеката Дома за децу ’Колевка’ које финансира Влада Репбулике Србије, преко Канцеларију за управљање јавним улагањима. Вредност радова за оба пројекта износи 1,66 милијарди динара“, нагласио је градоначелник Бакић.

Казао је да покрајина и град заједно финансирају, у вредности од 1,2 милиона динара, израду пројектно-техничке документације за постављање енергетске ЛЕД расвете у зграду Нове општине.

„На конкурсу Министарства рударства и енергетике за финансирање Програма енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова град Суботица је добио средстава у висини од 15 милиона динара. Исти износ је обезбеђен у буџету града за 2022. годину, тако да ће укупно 30 милиона динара бити на располагању грађанима Суботице за побољшање енергетске ефикасности њихових домова. Квалитетним пројектима и вашом стручношћу, активности у примени иновација обновљивих извора зелене енергије омогућиће побољшање стандарда и квалитета живота грађана, смањење трошкова енергената, загађења животне средине и донети не само уштеду, већ и нову вредност“, закључио је градоначелник Стеван Бакић.

Присутнима су се обратили и председник Удружења енергетичара Суботица, Мирко Пољаковић, и председник Савеза машинских и електротехничких инжењера и техничара Србије (СМЕИТС), проф. др Братислав Благојевић.

Професор Благојевић је, након свог поздравног говора, председнику Удружења енегетичара Суботица Мирку Пољаковићу уручио захвалницу поводом 50 година успешног рада Удружења и у знак захвалности за дугогодишњу успешну сарадњу, велику подршку и допринос напретку домаће технике и струке.

Обележавању 50. годишњице Удружења енергетичара Суботице присуствовали су и чланови Друштва за КГХ и СМЕИТС-а проф. др Марија Тодоровић и проф. др Бранислав Тодоровић, као и проф. др Тихомир Симић и проф. др Мартин Богнер.

Удружење енергетичара Суботица основано је 1. октобра 1971. године, као подружница Савеза енергетичара Војводине. Основни задатак Удружења је обучавање руковалаца енергетских постројења за практичан рад, а циљ да у граду Суботици и суседним општинама има контакт и сарадњу са што већим бројем предузећа, да подиже свест послодаваца о важности обученог кадра, исправног постројења и уштеди енергије.

Извор: Град Суботица