ГРАДОНАЧЕЛНИК БАКИЋ СВЕЧАНО ОТВОРИО ДЕВЕТЕ ПО РЕДУ „ЗАВИЧАЈНЕ ДАНЕ“

У Великој већници суботичке Градске куће вечерас су отворени 9. „Завичајни дани“. Ову, сада већ традиционалну манифестацију свечано је отворио градоначелник Суботице Стеван Бакић који је, том приликом, истакао да му је изузетна част што је у прилици да у име суботичке локалне самоуправе и у своје име званично отвори манифестацију усмерену на очување и неговање обичаја и традиције припадника српског народа који су из других крајева дошли у Суботицу и овде изградили свој нови дом.

„Поред важне улоге коју имају у чувању и јачању веза са нашим сународницима који су остали на својим огњиштима у државама из региона,  значај „Завичајних дана“ огледа се и у чињеници да они нису само културно-уметничка манифестација и показатељ богатства српске културе, већ и сведочанство да смо опстали као народ, да је народни дух неуништив и да праве вредности увек победе на крају“, истакао је градоначелник Бакић. 

Додао је да му је  драго што ће овогодишњи „Завичајни дани” протећи и у духу обележевања тридесете годишњице постојања Републике Српске, тим пре што је, како је рекао, велики број Суботичана пореклом са тог простора и има  блиске везе са својим рођацима и пријатељима у Републици Српској.

„Искористио бих ову прилику да подсетим да сарадња наше државе и Републике Српске никада није била боља, квалитенија и конкретнија него данас захваљујући, пре свега, председнику Србије Александру Вучићу, као и Влади Републике Србије, који са Републиком Српском негују односе на највишем, партнерском нивоу. Ово је, такође, и прилика да нагласим да је изузетно важно да наши људи и са једне и са друге стране Дрине и даље интензивно сарађују и да руководства и чланови завичајних удружења која делују на територији нашег града буду још посвећенији неговању и очувању културе, традиције и обичаја родног краја, као и јачању веза са завичајем”, нагласио је градоначелник Бакић.

Истакао је да се нада да ће Савез српских удружења Севернобачког округа, организатор „Завичајних дана”, и ове године успешно реализовати идеју да путем ове манифестације прошлост и обележја завичаја сачува од заборава и подсети на значај неговања различитости и толеранције, по којима је Суботица, као вишенационална средина, препознатљива и ван граница наше земље.

„Локална самоуправа ће, извесно је, и у годинама пред нама подржавати ’Завичајне дане’, као и друге манифестације које негују традицију и културу сећања. Верујем да ће ’Завичајни дани’ још дуго афирмисати културне вредности завичајних удружења и српског народа у целини, и да ће и убудуће промовисати заједништво и међусобно уважавање – на радост и понос организатора и учесника, али и свих грађана Суботице”, закључио је Стеван Бакић.

Присутнима у препуној Великој већници Градске куће обратио се и председник Савеза српских удружења Севернобачког округа Мирослав Каран који је подсетио да традиција и обичаји у животу једног народа, поред језика и религије, вероватно најпресудније утичу на стварање и очување етничког идентитета те заједнице.

„Срби су народ са богатом традицијом, који је, због сплета различитих историјских околности, био суочен са великим искушењима њеног очувања. Због тога су многи обичаји код Срба током дугог временског периода изгубљени, или потиснути. Данас, у измењеним околностима, унутар српског ентитета, присутна је израженија тежња да се многи заборављени обичаји обнове и уткају у контекст савременог живота”, казао је Мирослав Каран.

Задатак Савеза српских удружења Севернобачког округа јесте, како је рекао,  управо очување културе и традиције српског народа који се настанио у Суботици из ратом захваћених подручја бивше Југославије.

„Ове године се обележава јубилеј од три деценије од настанка Републике Српске, која је, како рече Његова светост, Патријарх српски Порфирије, дубок корен православне хришћанске земље. Република Српска је плод жеље за миром, за слободом, за безбедним одрастањем деце, жеље да се злочини над српским народом не настављају и не понављају”, рекао је Мирослав Каран.

У оквиру церемоније званичног отварања деветих по реду „Завичајних дана“, гост је био и књижевник Тоде Николетић коме је Мирослав Каран, у име Савеза српских удружења Севернобачког округа, уручио повељу за огроман допринос српској књижевности и свеукупно стваралаштво.

С обзиром на то да се у оквиру ове манифестације која има и хуманитарни карактер традиционално додељује и награда за најбројнију српску породицу, Мирослав Каран је пригодан поклон предао Дејану и Слађани Миљковић који имају шесторо деце.

Свечено отварање „Завичајних дана“ започело је химном „Боже правде“ коју је извео хор „Искончићи“ суботичке Основне школе „Кизур Иштван“.

У оквиру богатог програма „Завичајни дана“, који се одржавају од 5. до 11 септембра, у петак, 9. септембра, на суботичком централном градском тргу ће наступити Даница Црногорчевић, док ће у суботу, 10. септембра, наступити „Синови Мањаче“ и Дејан Петровић и Биг бенд.

Извор: Град Суботица