GRADONAČELNIK JANJIĆ: U TOKU IZGRADNJA 550 STANOVA, ZAHTEVI ZA JOŠ 12 LOKACIJA

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić u proteklom je periodu više puta isticao da je intenzivan rast stanogradnje u gradu najbolji pokazatelj pozitivnih ekonomskih kretanja, a u poslednjoj izjavi za Radio-televiziju Vojvodine rekao je da je u toku ili se završava izgradnja 550 stanova, a da su Gradskoj upravi podneti zahtevi za gradnjom na još 12 lokacija. 

– Taj podatak govori da još od 1989. godine u Zrenjaninu nije bio takav obim stambene izgradnje, tako da očigledno postoji potražnja za nekretninama, a imam informaciju i od investitora da je većina stanova u izgradnji već rasprodata. Novi stanovi su evidentno na ceni, i u najvećoj meri to je posledica dolaska velikih investitora, otvaranja novih radnih mesta i značajnog porasta zapošljavanja u Zrenjaninu tokom poslednjih nekoliko godina – rekao je, između ostalog, gradonačelnik.   

Na trenutno najvećem gradilištu stanova u Zrenjaninu, u okviru kompleksa “Mala Amerika” u Gundulićevoj ulici, investitor “Maksimović – gradnja” podiže pet stambenih zgrada sa ukupno 192 stana. Prva zgrada je pod krovom i u toku su radovi na fasadi, a odmiče izgradnja i druge zgrade. 

 Na istoj lokaciji, na suprotnoj strani Gundulićeve, na uglu prema naselju “Rade Končar”, investitor “DMD izgradnja” počeo je s gradnjom stambeno-poslovnog objekta spratnosti Po+P+3, sa 14 stanova i 7 lokala u prizemlju, kao i podzemnom etažom s 12 parking mesta. U toku su radovi na podzemnoj etaži, a taj objekat predstavljaće nastavak neprekinutog niza objekata na parnoj strani Gundulićeve ulice, s posebno rešenom uličnom fasadom. 

Zrenjaninsko preduzeće “Bioelektrik” intenzivno gradi dva objekta u Nušićevoj ulici, istovetne spratnosti P+3+Pk, u kojima će ukupno biti 64 stana. Lamela 1 biće stambeno-poslovni objekat, sa 26 stanova i 5 lokala, dok je lamela 2, u unutrašnjosti parcele, namenjena isključivo stanovanju i imaće 38 stanova. Predviđen je i parking prostor sa 73 parking mesta, parkovska površina od 800 kvadratnih metara i dečje igralište. 

Izgradnja napreduje i na stambeno-poslovnom objektu u Obilićevoj ulici, na lokaciji nekadašnjeg objekta preduzeća “Ogrev”. Investitor “Keramika Jovanović” podiže zgradu spratnosti G+P+4, sa 48 stanova i oko 700 kvadratnih metara poslovnog prostora u prizemlju. Zgrada je projektovana tako da će, praktično, imati fasadu sa tri strane i pristup i prema “magistrali”, odnosno Bulevaru oslobođenja, kao i prema Obilićevoj i Petefijevoj ulici. 

Nakon dugogodišnjih problema u organizaciji preduzeća i nekoliko prekida u izgradnji, u toku su završni radovi na izgradnji atraktivnog stambeno-poslovnog objekta “Centar-Jug” na Trgu Dositeja Obradovića, investitora GIK “Intergradnja Banat Group”. Po prvi put je na sajtu preduzeća objavljen datum završetka gradnje, odnosno najava da će stanovi biti useljivi od 31. maja naredne godine. U prodaji je 48 stanova, uz 9 poslovnih lokala i 14 garažnih mesta. Objekat se sastoji iz dve lamele, jedne od šest i jedne od četiri sprata, u prizemlju su lokali, a u podrumskoj etaži garaže i ostave. 

Na proleće se očekuje i useljenje stambenog objekta sa 40 stanova u Pančevačkoj ulici namenjenih izbeglim i raseljenim licima, koji se gradi sredstvima sredstvima obezbeđenim kroz donatorska sredstva Fonda Regionalnog stambenog programa, preko Banke za razvoj Saveta Evrope i kroz učešće Grada Zrenjanina, a u okviru Regionalnog stambenog programa – Potprojekta 5 u Republici Srbiji.

Osim pomenutih, kao i drugih, manjih aktivnih gradilišta, u pripremi je još nekoliko velikih projekata stambene izgradnje koji će umnogome menjati sliku i izgled pojedinih delova grada. Zrenjanin je jedan od gradova koji su uvršteni u drugu fazu nacionalnog programa izgradnje stanova za pripadnike službi bezbednosti, s još nepoznatim brojem stanova, a nagoveštena je i gradnja između 300 i 350 stanova za potrebe kineske kompanije “Šandong Linglong Tajr”.    

Izvor: Grad Zrenjanin