ГРАДОНАЧЕЛНИК НА ГРАДИЛИШТУ У “МАЛОЈ АМЕРИЦИ”: РАСТ СТАНОГРАДЊЕ НАЈБОЉИ ПОКАЗАТЕЉ ПРИВРЕДНИХ КРЕТАЊА У ЗРЕЊАНИНУ

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић са сарадницима обишао је данас градилиште у насељу “Мала Америка”, где се интензивно гради стамбени комплекс са скоро 200 станова, инвеститора “Максимовић – Градња” из Зрењанина. То је највеће градилиште објеката намењених вишепородичном становању у Зрењанину, а тренутно је у граду активно седам градилишта, уз још неколико у припреми, што заједно чини око 500 станова у изградњи. Већи део продат је унапред, уз раст цена некретнина, али и цена грађевинских парцела у власништву града. Радови нису прекидани ни током ванредног стања и оцењује се да епидемија изазвана коронавирусом не би требало да значајније утиче на активности у том грађевинском сектору. 

Градоначелник Јањић рекао је да овакав обим станоградње није у Зрењанину забележен дуже од три деценије, и да је то најбољи показатељ укупних привредних кретања у граду у последњем периоду. Подсетио је да тржиште некретнина у нашем граду у последњих десет-петнаест година готово да није постојало.

– Данас је ситуација потпуно другачија, Зрењанин је међу градовима у Србији са оствареним највећим прометом у тој области и у граду се тренутно гради 500 станова, а нисам сигуран да ли заинтересовани купац може да нађе слободан стан. На више од 12 локација се планира колективна стамбена изградња и веома сам задовољан, јер је то прави показатељ у ком правцу иде град. Зрењанинци имају поверења у град, у државу, долазе инвеститори, и страни и домаћи, преко пет хиљада радних места је у претходном периоду отворено у Зрењанину и овакав обим станоградње и оваква градилишта су сигурно резултат и тога – рекао је Јањић након обиласка градилишта.

Небојша Максимовић, технички руководилац зрењанинског грађевинског предузећа “Максимовић – Градња” д.о.о, каже да ће комплекс “Мала Америка” имати 192 стана и располагати са 500 квадратних метара пословног простора.
– У првој фази се усељава 80 станова, а у наредним фазама постепено ће се допуњавати тај број до 192 стана. Немамо никаквих проблема са тржиштем и успевамо да продамо све станове које завршавамо, а рок за завршетак прве фазе је јул месец ове године. Рок за завршетак фазе “2” је мај идуће године, с тим што планирамо да то буде готово и раније. По завршетку прве почињемо изградњу треће фазе – објашњава Максимовић и додаје да ће завршетком овог комплекса тај део Зрењанина, готово у центру града, добити потпуно нов изглед и да ће на простору некадашњих напуштених магацина живети 500-600 становника. Најавио је и уређење дела Гундулићеве улице у зони комплекса, изградњу нових тротоара и паркинг-простора. 

Са градоначелником Јањићем у обиласку градилишта данас су били и његов заменик Саша Сантовац, помоћник Душко Радишић и начелник Одељења за привреду Градске управе Зрењанин Горан Краварушић, које су са радовима на градилишту и плановима упознали власник и директор “Максимовић – Градње” Драгомир Максимовић и технички руководилац Небојша Максимовић. 

Осим два градилишта у “Малој Америци”, у Гундулићевој улици, станови се тренутно граде на локацијама у Обилићевој улици (инвеститор предузеће “Јовановић” Зрењанин), Југ Богдана (“Биолектрик” Зрењанин), Тргу Доситеја Обрадовића (ГИК “Банат” – Интерградња), Иве Војновића (“АМ Капитал инвест” Зрењанин) и Панчевачкој улици, у оквиру Регионалног стамбеног програма у Републици Србији. 

Град је Програмом отуђења грађевинског земљишта у 2020. години определио 74 локације, махом за породично и вишепородично становање, такође Зрењанин је уврштен међу градове у којима ће се, у сарадњи с Републиком – Фаза 2, градити већи број станова за припаднике служби безбедности, као и још станова за избегла и расељена лица. 

Са 38 милиона евра укупног промета на тржишту некретнина у прошлој години, Зрењанин се налази у самом врху табеле у Србији, међу првих седам градова, а у једној анализи тржишта некретнина у Београду, Зрењанин је оцењен као град који ће у будућности доживети прави грађевински бум, уз Београд, Нови Сад и Крагујевац.  

Извор: Град Зрењанин