ГРАДОНАЧЕЛНИК НА МЕЂУНАРОДНОМ ЕКОНОМСКОМ ФОРУМУ У САНКТ ПЕТЕРБУРГУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић борави у Руској Федерацији где присуствује 24. међународном економском форуму у Санкт Петербургу од 2. до 5. јуна. Током трајања форума, градоначелник је одржао више састанака, а данас је присуствовао и пленарној седници на којој је говорио председник Руске Федерације Владимир Путин.

– Евидентно се успињемо у историјској вертикали добрих односа које као земља негујемо са Русијом, а еклатантан пример за то су одличан пријем и атмосфера у којима су се све делегације из Србије налазиле током боравка у Санкт Петербургу. Такође, томе придружујем и врло корисне радне састанке чији ће се ефекти видети у будућности. Форум који је обрађивао економске теме на глобалном нивоу је допринео да мноштво нових знања донесемо у нашу земљу, и да нека нова познанства претворимо у плодотворне будуће активности у нашем граду. Присуствујући говору председника Путина, који је похвалио реакцију своје земље на пандемију изазвану вирусом Ковид-19, смело могу да направим паралелу и да кажем да смо и ми у Србији били на висини задатка, који нам је ова пошаст наметнула и да смо, првенствено захваљујући председнику Вучићу, а потом и одговорности грађана, успели максимално да очувамо здравље људи и економију. У региону смо константно предњачили на пољу имунизације становништва, а то је било могуће захваљујући набавкама вакцина из више извора, чиме нам је омогућена нормализација живота и привредних активности. Један од показатеља да се свет све ефикасније бори против пандемије, јесте и одржавање овог Форума, који није организован онлајн. Желим да тако и остане, да се све више приступа нормализацији активности, како на локалном нивоу, тако и на пољу међународних активности. Са Форума носимо генералну поруку да је данас више него икад потребно кренути у интензиван опоравак економије и привреде и јачати све видове сарадње – рекао је градоначелник Милош Вучевић који је на Форуму обишао и штанд Нижњег Новгорода, града побратима Новог Сада, као и излагачки простор руске компаније Гаспром њефт чије је седиште пословања у Србији управо у Новом Саду.

На маргинама Форума, градоначелник Вучевић се састао са шефом Одељења за економску сарадњу са иностранством и међународне односе Града Москве Сергејем Черјомином.

– Информисао сам га да је Србија прешла праг од 50% вакцинисаних, и да је у жељи да помогне напредак региона, омогућила бесплатну вакцинацију за држављане Босне и Херцеговине. Такође, дотакли смо се и изазова због страшних притисака које наша земља трпи око Косова и Метохије, као и напора председника Вучића да сачува стабилност, економску снагу и интегритет државе. Добили смо уверавања да ће Русија увек бити иза Србије по овом питању, посебно ценећи то што је наша земља једина у Европи која није увела санкције Русији – нагласио је градоначелник.

Међународни економски форум у Санкт Петербургу окупља шефове држава, политичке лидере, премијере, министре, гувернере, директоре водећих руских и интернационалних компанија, као и наутицајније светске медијске куће. Циљ овогодишњег скупа јесте подршка дијалогу усмереном на јачање односа између држава, пословних кругова и компанија, као и разматрање изазова са којима се суочава светска привреда у време актуелне пандемије.