ГРАДОНАЧЕЛНИК НОВОГ САДА ПРИСУСТВОВАО ОСВЕШТАВАЊУ КРСТА У ЦРКВИ У БЕГЕЧУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је чину освештавања крста у цркви Светог апостола и јеванђелисте Луке у приградском насељу Бегеч. Тај свети храм је изграђен 1838. године у барокно-класицистичком стилу, а звоник од тврдог материјала 1875. Прва обнова која се помиње у списима била је пред Други светски рат, а после поплаве Бегеча 1965. године вршена је значајна обнова храма и постављен нови крст, јер се стари крст од дотрајалости и од земљотреса у Бања Луци, који се осетио и у Бегечу, срушио. Ове године је поново је скинут крст са торња и начињен је нови са позлатом која је вечерас стављена. Задња обнова фасаде била је 1983. године, а садашњу обнову која је у току, помогли су приложници са пет милиона динара, док ће Град такође учествовати са значајним средствима за завршетак тих радова и за радове на фасади.

фото : Град Нови Сад

-Захваљујући пре свега мештанима Бегеча, започета је обнова храма старог 180 година, а то је један од најстаријих храмова Српске православне цркве, односно Епархије Бачке, и то на територији Града Новог Сада. Поред мештана приложника и Град је учествовао у обнови фасаде са око 15 милиона динара и очекујем да ћемо до краја године имати цркву у Бегечу у новом руху и пуном сјају, као један снажан духовни бастион Бегечана – рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Након чина освештења крста, у присуству бројних мештана, најзаслужнији појединци за обнову храма, добили су грамате у знак захвалности.

Градоначелник је том приликом истакао и да ће из градског буџета бити издвојен новац за изградњу пречистача отпадних вода у Бегечу, а да ће његова изградња почети већ до краја ове године, чиме ће се стећи услови да Бегечани добију канализацију. Следећи потез градске администрације биће да градски водовод преузме локални водовод Бегеча, који је под тренутним управљањем Месне заједнице, а градоначелник је истакао и да трају радови на путу између Бегеча и Футога које спроводе „Путеви Србије“, што побољшава саобраћајну комуникацију Бегечана са градом.