ГРАДОНАЧЕЛНИК ОТВОРИО 41. МЕЂУНАРОДНИ ОСМОМАРТОВСКИ ЏУДО ТУРНИР КОЈИ, ПО ПРВИ ПУТ, ТРАЈЕ ДВА ДАНА, А ПРЕМИЈЕРНО ЋЕ СЕ ОДРЖАТИ И ЏУДО КАМП

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура данас је, у “Кристалној дворани”, отворио 41. Међународни џудо турнир “8. март”, који се традиционално одржава поводом Дана жена, а окупља такмичаре из свих узрасних категорија – од полетараца до сениора. По први пут турнир траје два дана, а новина је и одржавање Међународног џудо кампа, такође први пут, у понедељак и уторак, 11. и 12. марта. У складу с тим, и број учесника биће рекордан – више од хиљаду.

Градоначелник је истакао да ће Зрењанин, током четири дана, бити центар џудо спорта у Србији.

– Два дана, по први пут, имамо осмомартовски турнир, с рекордним бројем учесника, и након тога међународни камп, уз учешће представника више од десет земаља. Честитам организаторима, џудо клубу „Пролетер“, посебно на најуспешнијој години у историји клуба, када су у питању такмичарски резултати, 2023-ој. Желим им да наставе у том смеру, да развијамо борилачке спортове у граду, није то само џудо, али они су, уз рваче, свакако  носиоци квалитета када је у питању борилачки спорт – рекао је градоначелник, подсетивши да су џудисти Србије изборили и једну олимпијску норму за игре у Паризу ове године.

Искористио је прилику и да свим представницама лепшег пола, било да су на трибинама, на татамију или у стручном делу турнира, честита Међународни дан жена, поводом ког се турнир у Зрењанину и одржава. 

Турнир је првог дана окупио 546 такмичара, а организатори, Омладински џудо клуб “Пролетер”, истичу да турнир није само такмичење, већ и прилика за учење, дружење и промоцију џудо спорта. Такмичење се одржава на 5 борилишта, а турнир је за узрасне категорије U10 – полетарци и полетарке, U12 – млађи дечаци и девојчице, U14 – старији дечаци и девојчице, U16 – млађи кадети и кадеткиње, U18 – кадети и кадеткиње, сениори и сениорке. Тренер ОЏК „Пролетер“ и један од организатора турнира, Томислав Кохајм, истиче да овогодишњи турнир представља искорак у организацији и да ће бити постављени неки нови стандарди, што се тиче џудоа у Србији.

– Очекујемо да ће и сутра овде бити између 400 и 500 такмичара, тако да ћемо оборити рекорд, а што се кампа тиче, пријаве се обављају на сам дан одржавања и на њему очекујемо око 200 учесника, уз госте из иностранства и верујем да ће све то ових дана представљати лепо дружење и тренирање – истакао је Кохајм, уз мишљење да џудо клуб „Пролетер“ добро ради, да је добро организован, да су такмичари спремни да понове прошлогодишњи резултат у екипном шампионату Србије. 

Подсећамо, 2023. године ОЏК “Пролетер” забележио је највећи успех у својој историји – освајање титуле екипног шампиона Србије у женској конкуренцији и трећег места у држави у мушкој конкуренцији, као и успех на међународним такмичењима и турнирима – освајање 9 златних, 7 сребрних и 10 бронзаних медаља. Дводневно надметање у “Кристалној дворани”, потом и џудо камп, прилика су за нову промоцију џудо спорта у нашем граду, његово омасовљење и приступ нових чланова. Додатно, женски први тим „Пролетера“, актуелни шампион Србије, асистираће у раду кампа, доприносећи својим знањем и искуством, што ће бити изузетна прилика за све учеснике да уче од најбољих.

Извор: Град Зрењанин