ГРАДОНАЧЕЛНИК ZRENJANINA ПОСЕТИО КОМПАНИJУ ГЛМ: ОДЛИЧАН ПРИМЕР РЕВИТАЛИЗАЦИJЕ СТАРОГ ФАБРИЧКОГ ПОГОНА

Градоначелник Зрењанина Чедомир Jањић, са сарадницима, посетио jе данас производне погоне италиjанске компаниjе ГЛМ Група, у халама некадашњег предузећа “Минел Фепо”. Након што су представници ГЛМ Групе августа прошле године закупили оваj простор, покренута jе производња, чиме се оваj произвођач издувних система за аутомобиле придружио компаниjама коjе у нашем граду успешно послуjу у области аутомобилске индустриjе. Такође, ГЛМ Група jедна jе од шест фирми из Италиjе коjа jе наш град препознала као добро место за инвестирање и развоj и има значаjне планове за наредни период.    

Градоначелник Jањић, након обиласка погона и упознавања с процесом производње, изразио jе задовољство што jе оживео jош jедан производни погон у граду и што jе у кратком временском периоду реномирани инвеститор покренуо производњу. 

“Дошао сам данас да видим како изгледа некада девастирана хала, и одушевљен сам како jе нови инвеститор успео да за кратко време у потпуности измени њен изглед и прилагоди jе савременоj производњи. Наравно да сам веома задовољан што jе нова компаниjа дошла у град, што се отвараjу нова радна места и то jе оно што покушавамо да испромовишемо, и у претходном периоду и сада. Сваки инвеститор нам jе значаjан, не само кроз гринфилд инвестициjе у индустриjскоj зони, и управо     ово jе очигледан и веома добар пример како се озбиљна производња може покренути у неким старим и девастираним погонима”, нагласио jе градоначелник и наjавио скори долазак нових инвеститора.   

“Са две компаниjе смо у завршном делу преговора и врло брзо очекуjем резултате”, казао jе.  

“Ово jе тек мали део машина и опреме коjа ће бити инсталирана у погону у Зрењанину. Обучавамо део радника у Италиjи и очекуjемо веома брзо, већ следеће недеље, долазак и постављање нових машина на коjима ће радити ти обучени радници. Тренутно jе запослено 45 људи, радимо у три смене и све што произведемо извозимо на немачко, француско и белгиjско тржиште”, наводи директор предузећа Радивоjе Пољанац. 

Компаниjа, по његовим речима, производи издувне системе за Мерцедес, Рено, Нисан, Дачиjу и многе друге марке аутомобила, а вредност инвестициjе у Зрењанину процењуjе између 3,5 и 5 милиона евра, што ниjе коначна цифра. 

“Планирамо запошљавање између 150 и 350 радника, што ће зависити од више фактора. За сада сарадњу с локалном самоуправом оцењуjемо као добру и с обзиром да смо погоне закупили на три године, желимо да се овде дугорочно развиjамо, можда и у неким новим погонима, на jош већем простору”, нагласио jе Пољанац, коjи jе на место руководиоца у овоj компаниjи стигао након низа година проведених у области аутомобилске индустриjе у Немачкоj.  

Заjедно са градоначелником, у посети компаниjи ГЛМ били су и заменик Саша Сантовац, помоћници Душко Радишић, Драган Ћапин и Симо Салапура, начелник Одељења Градске управе за привреду, локални економски и рурални развоj, изградњу и уређење града и заштиту животне средине Горан Краварушић и шеф Одсека за локални економски развоj Jован Вукановић.  

 

Извор: Град Зрењанин