ГРАДОНАЧЕЛНИК ПОСЕТИО ОПШТУ БОЛНИЦУ “ДР ЂОРЂЕ ЈОАНОВИЋ” И УРУЧИО АПАРАТ ЗА ИНСЕМИНАЦИЈУ, НАБАВЉЕН СРЕДСТВИМА ИЗ ГРАДСКОГ БУЏЕТА

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура посетио је данас Општу болницу “др Ђорђе Јоановић”, заједно са чланом Градског већа, др Милетом Ковачевићем и начелницом Одељења за друштвене делатности Јеленом Драгић, где је најпре уручио апарат за инсеминацију обезбеђен средствима из градског буџета, а затим обишао Одељење за гастроентерологију, где је инсталирана вредна опрема набављена средствима покрајинске Владе – најсавременији ендоскопски стуб за колоноскопију.

Директор болнице др Игор Китареску захвалио се градоначелнику Салапури и његовом тиму на донацији микроскопа са пратећом опремом, који ће одељењима урологије и гинекологије служити да унапреде инсеминацију и припрему за вештачку оплодњу. 
– Оно на шта ће нас сигурно мотивисати ова опрема, поред додатног рада и додатне дијагностике, јесте да дамо и субспецијализацију уролозима из области андрологије и на тај начин унапредимо службе, а тему наталитета подигнемо на још виши ниво у зрењанинској болници. Ова опрема ће сигурно бити употребљена на прави начин и још једном се захваљујем на овој донацији. Захвалио бих се градоначелнику и његовом тиму и на томе што је у сваком тренутку помогао зрењанинској болници, посебно у тешким временима ковида, и што је донацијама и другим видовима помоћи омогућио да болница несметано функционише – рекао је др Китареску. 

 Он је подсетио и да је град донирао регулаторе кисеоника, који су пацијентима много значили у периоду ковида, како би имали довољно кисеоника у сваком тренутку.
– Можемо се подичити да ниједан наш болесник није остао без адекватне кисеоничне подршке током овог тешког периода – указао је он.

Др Китареску је рекао и да је један од нових апарата који су добили ове године најсавременији колоноскоп, који ће сигурно много значити у експанзији колоректалног карцинома и других гастроентеролошких болести и допринети све бољој дијагностици и бољем и бржем препознавању ове опаке болести. На тај начин, како је навео, уз подршку патологије, лекари ће моћи брзо и ефикасно да ураде и омогуће праву дијагнозу болесницима и тиме омогуће што ранију терапију, како хируршку, тако и онколошку.

 Директор болнице Игор Китареску казао је и да је Зрењанин коначно склопио финансијску конструкцију за набавку магнета и да ће болница у следећој години, по први пут, добити магнетну резонанцу, а објекат ће бити изграђен на месту старог породилишта.

 Појаснио је да је јавна набавка за изградњу објекта, практично, већ кренула и да је у плану да се након завршетка у тај објекат премести магнет јачине 1,5 Тесла из Клиничког центра Војводине.
– Истовремено добили смо нови ЦТ апарат преко републичког Министарства здравља, који ће, уз постојећи паралелно функционисати, чиме ће бити омогућен већи број прегледа и квалитетнија слика, с обзиром да је четири пута јачи од овога који тренутно поседујемо – рекао је Китареску .

Градоначелник Салапура је, обраћајући се новинарима, истакао да се, након тешког и изазовног периода који је за нама, а тиче се корона вируса, сада прича о лепим стварима – унапређењу услова и квалитета рада у нашој Општој болници.

– Ту пре свега мислим на опрему која је набављена у овој години и чија је вредност преко 100 милиона динара. Данашња посета имала је за циљ и да донацијом коју смо уручили Општој болници унапредимо мере пронаталитетне политике у нашем граду. До сада нисмо имали поступак инсеминације у нашој Општој болници и то је сада још једна мера која ће, надам се, утицати на побољшање наше демографске слике. У склопу ове опреме и мера морам да истакнем и једну лепу вест, а то је да, по први пут, зрењанинска болница има 4Д ултразвук за експертски преглед, што је битна вест за наше будуће маме. Важно је истаћи, а што је директор Китареску већ рекао, јесте да ће Зрењанин наредне године имати и магнетну резонанцу, такође по први пут у нашој болници – казао је градоначелник. 

 Навео је и да се, поред свих апарата које су донација Покрајинског секретаријата за здравство, може рећи да су улагања у наше здравство велика.
– Наравно, улагања никада нису довољна, али треба заједно, са локалном самоуправом и са другим нивоима власти, да тражимо начин да до краја завршимо пројекат наше Опште болнице, такозване Нове болнице, јер је то нешто што Зрењанин заслужује као регионални центар, али због тога што то заслужују Зрењанинци и грађани Средњобанатског региона који су од свог самодоприноса градили ту болницу. На нама је да у неком наредном периоду овакве донације увећамо, са циљем да здравствена заштита на нивоу града Зрењанина и Средњобанатскиог региона буде још боља и доступнија – поручио је градоначелник Симо Салапура

Начелник Одељења гастроентерологије др Душан Сланкаменац казао је да је, од пре непуних месец дана, на Интерном одељењу болнице, Одсеку за гастроентерологију, у функцији један од најсавременијих апарата за доњу ендоскопију или колоноскопију, вредан 9,8 милиона динара. 
– То је први апарат такве врсте у Србији, набављен захваљујући ангажовању нашег директора и градоначелника, као и Покрајинског секретаријата, који је обезбедио средства за то, тако  да ће наши пацијенти имати најбољу могућу дијагностику, са најсавременијим апаратима – казао је др Сланкаменац. 

 Иначе, Покрајински секретаријат за здравство је за 2022. годину зрењанинској болници, за набавку нових дијагностичких апарата, опреме и инструмената, обезбедио чак 108.349.840,00 динара. 

Извор: Град Зрењанин