GRADONAČELNIK: POSTROJENJE ZA PREČIŠĆAVANJE VODE POČINJE SA RADOM I PREUZIMA VODOSNABDEVANJE ZRENJANINA

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić izjavio je danas na konferenciji za novinare, nakon obilaska postrojenja za prešiščavanje vode za piće, da će postrojenje ponovo početi sa radom i da će do kraja iduće nedelje u potpunosti preuzeti vodosnabdevanje u tom gradu.  

 Vodosnabdevanje grada vodom sa tog novog postrojenja za prečišćavanje pitke vode prekinuto je krajem decembra prošle godine, jer, kako je tada saopšteno iz zrenjaninskog JKP “Vodovod i kanalizacija”, kvalitet vode ne zadovoljava sve potrebne standarde kvaliteta.

 Od tada grad vodom, kao i ranije, snabdeva “Vodovod i kanalizacija”.

 Gradonačelnik Janjić je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da je u svakodnevnoj komunikaciji sa investitorima i kabinetom premijerke Ane Brnabić, a da je poslednji dogovor takav da postrojenje preuzme kompletno snabdevanje grada vodom do kraja sledeće nedelje. 

Kako je naveo, očekuje i da će do tada postrojenje biti “kompletirano”, a sve ono što se pokazalo kao slabost bude otklonjeno.

“Vrlo brzo posle toga očekujem i testiranje kojima postrojenje mora da dokaže da su zadovoljeni svi parametri kako je i ugovorom predviđeno, odnosno da voda mora da zadovolji srpske standarde, a zatim i konačno skidanje zabrane korišćenja vode iz vodovoda” kazao je još Janjić.

 Voda u Zrenjaninu je rešenjem sanitarne inspekcije zabranjena je za piće još od 2004. godine zbog nedozvoljene količine arsena u njoj, a od tada je bilo više bezuspešnih pokušaja rešavanja tog problema. 

Janjić je danas rekao i da će, bez obzira na brojne probleme, višedecenijski problem u gradu konačno biti rešen, a da će Zrenjaninci imati zdravu pijaću vodu iz gradskog vodovoda, najkvalitetniju u okolini.  

– Problem vode za piće u Zrenjaninu rešava se od 1975. godine, mi smo ti koji se borimo da to uradimo, uz sve prepreke i nedaće, jer ovakva voda, kakva je naša banatska, nije nigde prečišćena, nemamo od koga da “prepišemo” rešenje, moramo sami da ga nađemo i vrlo blizu smo toga i blizu smo skidanja zabrane. I jutros sam bio u fabrici, bukvalno svakodnevno proveravam ono što mi saopštavaju investitori. Prečistač je radio od 4. septembra i kompletno snabdevanje grada išlo je preko njega. U saradnji sa Zavodom za javno zdravlje svakodnevno smo radili šest merenja i došli smo do kvaliteta vode bez arsena, natrijuma, bora, i mnogo bolje vode nego u većim gradovima u Srbiji, jedino je indeks obojenosti bio spušten sa 60 na 12 jedinica, a dozvoljeno je 5, i to je bio problem zbog kog nije mogla biti skinuta zabrana. Znamo šta treba još da se uradi, mora da se zameni jonoizmenjivačka smola u predtretmanu, i to se sada rešava – objasnio je gradonačelnik Janjić.

Izvor: Grad Zrenjanin