ГРАДОНАЧЕЛНИК, ПОВОДОМ 5. ДЕЦЕМБРА, МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ВОЛОНТЕРА: ВОЛОНТИРАЊЕ ЈЕ ВАЖАН СЕГМЕНТ ФУНКЦИОНИСАЊА СВАКЕ ЛОКАЛНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

Поводом обележавања Међународног дана волонтера, градоначелник Зрењанина Симо Салапура приредио је свечани пријем за волонтере Црвеног крста Зрењанин у Градској кући. Након пријема, посетио је и Марију Нађ, најстарију волонтерку у Зрењанину, рођену 1940. године, са волонтерским “стажом” од пуних 57 година.

 Волонтерима и стручној служби упућена je захвалност на ангажованом времену, знању и енергији које улажу у реализацију програма и активности Црвеног крста а на добробит корисника у локалној заједници. Препознајући и уважавајући волонтерски рад, у знак захвалности, градоначелник је волонтерима уручио зимске јакне са обележјима града и Црвеног крста Зрењанин.

Током пријема могло се чути да су, у току 2020. године, волонтери Црвеног крста Зрењанин локалној заједници даровали 25.000 волонтерских сати пружајући своје услуге најугроженијим људима (старијим суграђанима), а да је од почетка 2021. године уложено  преко 45.000 часова волонтерског рада, пре свега у пружању подршке здравственом систему града Зрењанина у организовању процеса масовне имунизације. 

 Градоначелник Зрењанина истакао је да је волонтирање важан сегмент функционисања сваке локалне заједнице, јер активности волонтера унапређују квалитет живота људи.
– Тако је и код нас, у Зрењанину, тако је протеклих 140 година, од када постоји Црвени крст у нашем граду, као најстарија и најбројнија волонтерска организација. Чули смо колико су хиљада сати остварили у претходној и овој години, кроз помоћ старом и угроженом становништву, кроз разне едукације, помоћ у процесу вакцинације и читавој проблематици око коронавируса, кроз волонтирање на спортским манифестацијама – рекао је градоначелник и најавио додатну подршку Града Зрењанина Црвеном крсту.
– Пројектованим буџетом за наредну годину, који ће бити повећан за десет одсто, предвидели смо додатна средства за опремање просторија у Црвеном крсту и још једном им захваљујем на свему што чине за наш град и честитам свим волонтерима Међународни дана волонтера – рекао је градоначелник Симо Салапура.

Ове године Међународни дан волонтера обележава се под слоганом “#незаустављиви” , па се посебна пажња поклања волонтерима који су ангажовани у својим локалним заједницама и који својим деловањем помажу својим најугроженијим суграђанима. Управо је њихов допринос оно што те заједнице чини отпорнијим на ризике, као што су природне катастрофе, економске и политичке кризе.

 Секретарка Црвеног крста Александра Танасијевић рекла је да је овај дан прилика да се честита не само волонтерима те организације, већ и другим волонтерским организацијама у граду. Када је у питању Црвени крст, како каже, захвалност треба упутити и старијим волонтерима, који су уткали године рада имплементирајући активности Црвеног крста у нашу локалну заједницу, али су последње две године, године пандемијске кризе, у први план избациле младе волонтере.
– Највећи део тог времена, посебно у овој години, посвећен је подршци здравственом систему, односно подршци процесу масовне имунизације у Зрењанину. Управо због тога задовољни смо што је Град Зрењанин препознао значај ангажовања ових дивних младих људи, што улаже у њихове капацитете и што на различите начине истиче и вреднује њихов рад – казала је Танасијевић и додала да је у Црвеном крсту тренутно ангажовано око стотину волонтера, који су на располагању у сваком тренутку, уз исти број и волонтера старије доби.

 

Двоје од њих, Маријана Николић и Лука Мандић, навели су разлоге и мотиве због којих су одлучили да се ангажују као волонтери и позвали своје вршњаке да им се придруже.

Маријана Николић волонтерка је пет година, и истиче да јој је Црвени крст пружио сасвим ново животно искуство, које не би могла да стекне на другом месту. Упознала је дивне људе и стекла нова знања.
– Научено могу да применим и у свом даљем животу и пракси, а себе сматрам толико вредном колико сам осмеха измамила од људи и колико је њих којима сам помогла. Сматрам да је то једино важно, колико смо људи успели да усрећимо и схватила сам да је потребно само мало моје пажње да бих некоме улепшала дан и самим тим сам га улепшала и себи. Ако сам ја разлог за нечији осмех и ја сам срећна, и то је једино битно на крају дана – рекла је Маријана, док је Лука поручио да су млади људи и волонтери кичма сваке локалне заједнице и друштва.

– Управо из тог разлога Град Зрењанин и Црвени крст схватају тај посао веома озбиљно и усмеравају своје ресурсе, како би млади људи имали разне прилике, како би могли да се даље усавршавају у свом хуманитарном раду и како би могли да постану добри људи, који ће бити будућност нашег друштва и овог града. Волонтирање у Црвеном крсту свакако нуди прилику за развој младих људи, уз хуманитарну то је и образовна установа – каже Лука Мандић, који се волонтирањем бави такође пет година. 

 Обележавајући Међународни дан волонтера, млади волонтери Црвеног крста су у центру града поставили информативни пункт на ком су представили део активности које реализују млади у организацији Црвеног крста, информисали грађане о значају волонтирања и начинима на који заинтересовани могу постати волонтери. 

Извор: Град Зрењанин