ГРАДОНАЧЕЛНИК ПРИМИО УЧЕСНИКЕ МЕЂУНАРОДНОГ ОДБОЈКАШКОГ КАМПА СПЕЦИЈАЛНЕ ОЛИМПИЈАДЕ ЕВРОПЕ КОЈИ СЕ У НАШЕМ ГРАДУ ОДРЖАВА ДО 23. ФЕБРУАРА

Градоначелник Симо Салапура примио је, у свом кабинету, учеснике и организаторе међународног одбојкашког кампа Специјалне олимпијаде Европе који се у Кристалној дворани одржава од 19. до 23. фебруара, предвођене директором Међународне Специјалне олимпијаде Криштофом Круковским. Пријему је присуствовала и генерална секретарка Спортског савеза града Зрењанина Вукосава Ђапић Атанацковић.

Директор Круковски казао је да се пре две године размишљало о томе како унапредити Специјалну олимпијаду и како укључити више жена и девојака.- Одабрали смо шест европских држава, Србију, Аустрију, Холандију, Пољску, Италију, Словачку и размишљали како да направимо пројекат за унапређење који би био подржан од стране Европске комисије. Пошто је Србија била једна од земаља која је укључена у пројекат, није било много дилеме да Зрењанин буде тај град који ће ући у пројекат, јер смо овде већ били 2018. године и имали врло позитивно искуство и веома добру подршку – казао је он.

Директор Специјалне олимпијаде Србије Александар Станојевић указао је да Зрењанин није случајно одабран да буде домаћин великог пројекта који се организује у пет земаља Европе.- Нама је велико задовољство да потврдимо пријатељство које Специјална олимпијада Србије има са Градом Зрењанином. Као што знате, ми смо пре пет година овде већ организовали Европски турнир у одбојци, а ако негде треба да се организује одбојка, то је сигурно Зрењанин – рекао је Станојевић и изразио задовољство што у Зрењанину наилазе на добар пријем.- Искрено се надам да ово није и последњи пут и да ћемо поново бити у Зрењанину – рекао је Александар Станојевић.

Глобални амбасадор Специјалне олимпијаде Вања Грбић је рекао је да је суштински веома важно да се кроз овакве врсте сарадње, рада и едукације размене искуства рада са децом, не једном годишње, већ више пута, за шта је прилика и овај камп.- Важно је да се из различитих земаља Европе састану тренери и људи који су укључени у Специјалну олимпијаду, али и деца која учествују како би се поново видели и радили заједно, али и да се направи та врста размене која и краси Специјалну олимпијаду – рекао је Грбић, такође указујући да су Град Зрењанин и градоначелник Симо Салапура, који је у Специјалну олимпијаду укључен низ година уназад, увек добро одговарали на прави начин када су у питању Специјална олимпијада и деца са посебним потребама.

Иначе, Зрењанин је био и домаћин 15. Националних игара Специјалне олимпијаде Србије, 2021. године, на којима је учествовало 300 спортиста са сметњама у развоју из 12 клубова, који су се надметали у пет спортова.

Носилац организације такмичења био је зрењанински спортски клуб за децу и омладину с посебним потребама “Хенди спорт”, основан 2010. године, из ког долазе и освајачи медаља на Специјалној олимпијади, као што је Филип Бартоле, освајач три медаље на олимпијади у Абу Дабију, 2019. године. Такође, Град Зрењанин био је 2018. године и домаћин Европског инклузивног одбојкашког турнира, најзначајнијег до сада организованог такмичења те врсте у нашем граду. Легендарни одбојкаш из нашег града, Владимир Вања Грбић, глобални је амбасадор Специјалне олимпијаде и иницијатор многих активности у тој категорији спорта и спортиста.

Извор: Град  Зрењанин