ГРАДОНАЧЕЛНИК С ПРЕДСТАВНИЦИМА “ШТРАБАГА”: РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОЈЕКТА ПОЈАЧАНОГ ОДРЖАВАЊА ДРЖАВНОГ ПУТА I-Б РЕДА, ОД ЖИТНОГ ТРГА ДО ЕЧКЕ

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура и заменик Саша Сантовац разговарали су с представницима компаније “Штрабаг” из Београда, поводом почетка реализације пројекта појачаног одржавања 8,69 километара државног пута I-Б реда 13 на деоници кроз град, од Житног трга у Зрењанину до Ечке, односно укрштања с путевима за Лукићево и Орловат – Панчево. Том приликом, од стране извођача презентовани су детаљи пројекта и указано на његове главне карактеристике и специфичности. 

Пројекат је фази техничке припреме, а радови ће почети када то буду у потпуности дозволили временски услови. У складу с припремама, постављене су и информативне табле на почетку деонице – Житном тргу и крају деонице – код раскрснице пута Ечка – Лукићево.  

У питању је инвестиција вредна 614 милиона динара, а део средстава обезбеђен је на основу зајма од Европске инвестиционе банке за трошкове Пројекта рехабилитације путева и унапређења безбедности саобраћаја. Инвеститор је Јавно предузеће “Путеви Србије”, набавка је спроведена кроз поступак националног јавног надметања за доделу уговора, према смерницама Европске инвестиционе банке и уговор ће бити заједнички финансиран од стране банке и Републике Србије.  

Како је предочено током састанка, радови у Зрењанину ће обухватити више фаза, а прва подразумева деоницу од Житног трга до раскрснице улица Пашићева – Нушићева – Бирчанинова – Београдска – Доситеја Обрадовића, с предвиђеним трајањем радова од месец дана. Због комплексности радова, биће неопходно комплетно измештање саобраћаја и његово усмеравање привременим трасама, о чему ће грађани бити детаљно обавештени.

Осим замене целокупног асфалтног слоја, предвиђено је ојачање коловоза на деоници кроз град, санирање шахтова, реконструкција расвете на пет раскрсница, реконструкција шест аутобуских стајалишта и два паркинг простора уз трасу, проширење насипа око надвожњака код аутобуске станице, проширење коловоза ван града на стандард државног пута I-Б реда од 7,2 метра. Целокупна деоница обухвата 23 раскрнице и посебна пажња посветиће се безбедности саобраћаја у зони радова и постављању привремене саобраћајне сигнализације. 

У складу са присуством на територији нашег града и ради боље комуникације с грађанима о наведеним и будућим радовима, компанија “Штрабаг” отворила је канцеларију у Зрењанину, у Улици Мађарске комуне (Мужља). Током радова, грађанима ће бити омогућено да контактирају канцеларију у вези са било каквим проблемима који се, евентуално, могу јавити на терену.

Извор: Град Зрењанин