ГРАДОНАЧЕЛНИК СА ПРЕМИЈЕРИМА СРБИЈЕ И СЛОВЕНИЈЕ ОБИШАО “КИНЕСКУ ЧЕТВРТ“

Градоначелник Милош Вучевић, заједно са премијерком Републике Србије Аном Брнабић и премијером Словеније Марјаном Шарецом, који су у Новом Саду поводом заједничке седнице двеју влада, обишао је будући Креативни дисктрикт који представља један од највећих подухвата у оквиру пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“. На месту некадашње индустријске зоне града “Кинеске четврти“ биће формиран још један градски центар првенствено намењен младима, а простори некадашњих индустријских објеката постаће епицентри културног и креативног стваралаштва и предузетништва.

– Променићемо лице овог дела града, добиће веома важну функцију јер нам је намера да се ту креира један одржив систем који ће служити свима онима са креативним, уметничким али и пословним идејама.  Сачуваћемо наше индустријско наслеђе обележавањем објеката будућег Креативног дистрикта, с тим да ћемо на једном запуштеном и потпуно неискоришћеном простору створити нову вредност, и то ће такође туристички бити атрактивно. Пионири смо у оваквој концепцији и надам се да ће и други следити наш пример, јер постоји много тога у Србији што би могло да се прилагоди актуелном тренутку и искористи на потпуно нов начин од чега друштво само може имати користи. Драго ми је што са премијерком наше земље и словеначким премијером данас можемо да обиђемо “Кинеску четврт“ и што се реализација тог пројекта одвија према планираној динамици  – нагласио је градоначелник Милош Вучевић и изразио велику захвалност Републици Србији на огромној подршци коју пружа Граду Новом Саду у реализацији најважнијих капиталних инвестиција.

Уређење јавних површина “Кинеске четврти“ обухвата радове на изградњи инфраструктуре (водовода, канализације, црпне станице), саобраћајних површина, јавног осветљења, као и хортикултурно уређење и постављање мобилијара и урбане опреме. Посао се изводи у више фаза с обзиром на комплексност локалитета, а и због синхронизације са динамиком радова на самим објектима као и на осталој инфраструктури коју ће реализовати ЈКП “Новосадска топлана“, “Телеком“,  ЈКП “Информатика“ и ЕПС.

Прва фаза радова обухвата уређење комплекса некадашње фабрике “Петар Драпшин“. Радови су завршени у регулацији Булевара деспота Стефана, улици која повезује Булевар деспота Стефана са пешачком стазом на Кеју и интерним улицама око објекта бр. 7 који је предвиђен за културну станицу. Друга фаза радова је предвиђена Програмом уређења грађевинског земљишта за 2019. годину  кроз наставак радова на изградњи паркинга са пратећом инфраструктуром, а планирана је пешачко бициклистичка веза са кејом и постваљање урбаног мобилијара. Током ове године извршено је рушење објеката које је користила Мостоградња.

Обиласку су такође присуствовали председник Покрајинске владе Игор Мировић и директор Фондације “Нови Сад 2021-Европска престоница културе“ Немања Миленковић.