ГРАДОНАЧЕЛНИК СОМБОРА ПРЕДСЕДАВАО ТРЕЋОМ СЕДНИЦОМ СТАЛНЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ ГРАДОВА И ОПШТИНА

Трећа седница Председништва одржана је 14. октобра у просторијама Сталне конференција градова и општина, а по први пут чланови Председништва су имали могућност да у раду седнице учествују и преко платформе за организацију видео састанака (ЗООМ). Седницом је председавао Антонио Ратковић, председник СКГО и градоначелник Сомбора, а у раду је учествовало 20 чланова Председништва.

На седници Председништва представљен је Извештај генералног секретара о спровођењу Акционог плана СКГО за имплементацију Стратешког плана СКГО (2018-2021) за девет месеци 2020. године, при чему је генерални секретар СКГО указао на бројне активности које је СКГО спровео од почетка године, а посебно је истакао активности и рад СКГО током периода ванредног стања. Уједно, Председништво је информисано и о начину одржавања овогодишње 48. скупштине СКГО, која ће највероватније због епидемиолошке ситуације у земљи и свету, као и због одлука Владе Републике Србије о одржавању јавних скупова, бити одржано онлајн.

У оквиру седнице, чланови Председништва су поново разматрали и усвојили Иницијативу за измене и допуне Закона о накнадама за коришћење јавних добара, чије је слање померено за другу половину године из разлога проглашења епидемије изазване вирусом КОВИД-19. Иницијатива садржи предлоге за измене и допуне следећих поглавља Закона: накнада за промену намене пољопривредног земљишта; накнада за коришћење вода; накнада за коришћење јавне површине; накнада за коришћење природног лековитог фактора и накнада за заштиту и унапређивање животне средине. Председништво СКГО је заузело став да се наведена Иницијатива одмах након седнице упути Министарству финансија како би предлози садржани у Иницијативи били предмет разматрања приликом дефинисања коначног текста Нацрта закона о изменама и допунама Закона о накнадама за коришћење јавних добара.

Такође, члановима Председништва представљен је преглед финансијских кретања у локалној самоуправи у првој половини 2020. године, уз посебан осврт на утицај пандемије на буџете локалних самоуправа, како у погледу прихода, тако и расхода. Презентација је показала да су се локалне самоуправе понашале одговорно у ситуацији смањених прихода и да су редефинисале ниво, обим и квалитет пружених услуга.

Чланови Председништва СКГО су имали прилику да се информишу о почетку реализације два нова пројекта, при чему је указано на циљеве, планирање активности и очекиване резултате пројеката. У питању су:

Пројекат „Јавне и приватне финансије за развој – Обезбеђивање одрживих локалних заједница унапређивањем процеса планирања локалног развоја у Републици Србији“, који спроводи СКГО, уз финансијску подршку Владе Републике Словачке, посредством УНДП, и Пројекат „Подстицајно родитељство кроз игру“ који спроводи УНИЦЕФ у сарадњи са СКГО и Центром за подршку раном развоју и породичним односима – Хармонија, уз финансијску подршку Фондације ЛЕГО.

У оквиру међународне сарадње, чланови Председништва су усвојили: Одлуку о изменама Одлуке о поступку и критеријумима за утврђивање предлога чланова и заменика чланова делегације Републике Србије у Конгресу локалних и регионалних власти Савета Европе, као и Одлуку о расписивању јавног позива за кандидовање чланова и заменика чланова делегације Републике Србије у Конгресу локалних и регионалних власти Савета Европе, а такође информисани су и о обнови састава делегације СКГО у Политичком комитету Савета европских општина и региона (ЦЕМР).

Извор: Град Сомбор