ГРАДОНАЧЕЛНИК СТЕВАН БАКИЋ ОТВОРИО 5. СУБОТИЧКИ ПОЛУМАРАТОН

У Суботици је данас одржан 5. Суботички полумаратон на коме је учествовало око 1.500 спортиста и рекреативаца из Србије и чак 13 земаља света, као и око седам стотина малишана. Под слоганом „Трчи кроз историју“ учесници су се надметали у тркама на пет, десет и 21 километар, уочи којих је одржано више дечјих трка. Полумаратон је званично прогласио отвореним градоначелник Суботице Стеван Бакић који је, том приликом, рекао да ће на велико задовољство организатора и суорганизатора ове спортске манифестације на овогодишњем Суботичком полумаратону – и поред ових за цео свет изузетно тешких и изазовних времена – учествовати скоро три пута више такмичара у односу на његово прво и два пута пута више у односу на његово друго издање.

„Та чињеница, између осталог, сведочи да  је намера организатора и суорганизатора Суботичког полумаратона – Спортског удружења ’Хоризонт’ и суботичке локалне самоуправе – да се организовањем овог полумаратона Суботица уврсти на мапу атлетско-рекреативног тркачког света у потпуности реализована. Суботички полумаратон, чији је слоган ’Трчи кроз историју’, јасно показује и да комбинација спорта и сецесије може да буде и успешна, и занимљива”, истакао је градоначелник Бакић.

Он је нагласио да му је драго што је ова за Град Суботицу веома значајна спортска манифестације постала друга најмасовнија улична трка у Србији, после Београдског маратона.

„Верујем да ће Суботички полумаратон и убудуће успешно промовисати здрав начина живота, посебно међу младима, подстицати рекреативни спорт и афирмисати  културно наслеђе и развој туристичког потенцијала нашег града. Уз захвалност организаторима, спонзорима, волонтерима и промотерима овогодишњег полумаратона – а то су  Стефан Тодоровић и Нора Тркља – желим да сви такмичари остваре што бољи пласман“, казао је градоначелник Стеван Бакић.     

У полумаратонској трци (21 км) најбољи је био Ђуро Борбељ, члан АК „Апатин“, који је стазу истрчао за 1час, 14 минута и 32 секунде. У женској конкуренцији најбржа је била Нора Тркља, која је полумаратон истрчала за 1 час, 28 минута и 46 секунди.

У оквиру 5. Суботичког полумаратона, који је увертира у обележавање Дана града Суботице, 1. септембра, на Тргу слободе – где је био и старт и циљ полумаратона –  у суботу, 27. августа, отворен је тркачки сајам на којем су учешће узели пријатељи и спонзори Суботичког полумаратона, а истог дана постављена је и прва мобилна изложба под називом „Суботички спортисти кроз историју“ коју је Спортско удружење „Хоризонт“ реализовало у сарадњи са суботичким Градским музејом .

Извор: Град Суботица