ГРАДОНАЧЕЛНИК СТЕВАН БАКИЋ ПРИМИО АМБАСАДОРА ФРАНЦУСКЕ ПЈЕРА КОШАРА

Градоначелник Суботице Стеван Бакић састао се данас, у Градској кући, са амбасадором Француске у Србији Пјером Кошаром. Градоначелник Бакић је, тим поводом, изјавио да се током срдачног сусрета разговарало о више тема и да су се Његова екселенција, амбасадор Кошар, и он сагласили у оцени да су историјска блискост и пријатељство које везује Србију и Француску добра основа за проширивање сарадње и на локалном нивоу.

„Амбасадору Кошару сам представио готово све вредности нашег града, а посебно Привредну зону ‘Мали Бајмок’ у оквиру које функционише Слободнa зона, мотор привредног развоја Града Суботице и наш понос. Много тема смо прошли и разменили много информација. Договорили смо се да останемо у контакту, а одређене су и особе за контакт између Града Суботице и амбасаде Француске у Београду“, рекао је Бакић.

Навео је да Суботица има изузетно повољан геостратешки положај, да је то модеран град европског шарма у коме влада складан суживот припадника више од 20 нација и да је управо та разноликост нешто по чему је Суботица препознатљива, нешто што је њена предност и на чега су поносни сви Суботичани.

„Његова екселенција и ја сложили смо се да су историјска блискост и пријатељство Србије и Француске добра основа за проширење сарадње на локалном нивоу. Дипломатски односи Србије и Француске, подсетићу, имају дугу традицију, успостављени су 20. марта 1839. године, у ондашњој престоници Крагујевцу. Након посете председника Француске Емануела Макрона Србији, 15. и 16. јула 2019. године, партнерство две земље добило је на снази, а сарадња је нарочито интензивирана у области економије. На територији Републике Србије послује 100 француских компанија које запошљавају око 17.000 људи“, рекао је градоначелник Бакић.

Он је истакао да је током данашњег сусрета констатовано и да би Француска, као економски велика, јака држава и значајан политички фактор требало да има једну јаку француску компанију која би постала део породице страних инвеститора у Слободној зони Суботица.

„Последњих година Град Суботица, као и цела Србија, бележи привредни раст који је резултат изузетно мудре и одговорне политике мира, стабилности и економског развоја нашег председника Србије Александра Вучића. Са поносом ћу, овом приликом, поновити његове речи да смо остварили оно што су зацртали наши преци – јаку, суверену и слободарску Србију која је у стању да брани свој народ и националне интересе и чија се реч чује и поштује“, нагласио је градоначелник Стеван Бакић.

Амбасадор Кошар захвалио се градоначелнику Стевану Бакићу на дочеку у Суботици и напоменуо да је у овај град дошао као представник Француске коју са Србијом спаја дуго пријатељство.

„То пријатељство је оснажено током посете председника Макрона 2019. године и његовим сталним интересовањем за овај регион. Председник Макрон жели да се снажна Србија прикључи снажној Европској унији“, рекао је Кошар.

Он је истакао да се марљиво ради да тешке етапе придруживања Европској унији што пре буду пређене.

„То је и разлог због кога се председник Макрон ангажовао са канцеларом Шолцом да се фаворизује нормализација односа Београда и Приштине. И у тој европској будућности Суботица има једно посебно место и вокацију да буде повезујући фактор. Пријатно смо изненађени динамичношћу у економској области и радићемо на охрабривању француских предузећа која су већ присутна у Србији да дођу у Суботицу. Ова француска предузећа су веома присутна у области инфраструктуре, прераде отпада, вода, градском развоју и управо смо разговарали са градоначелником о сарадњи са Француско-српском привредном комором чија би делагација могла да посети Суботицу“, казао је амбасадор Кошар.

Према његовим речима, на састанку са градоначелником разговарало се и о програму Француске развојне агенције (АФД), у сарадњи са Светском банком и са Министарством за развој и изградњу.

„То је програм који локалним заједницама омогућава да развијају могућности развоја градског превоза уз, наравно, посебан акценат на заштиту животне средине. То је, такође, област о којој ћемо наставити да разговарамо. Са градоначеликом смо разговарали и о сарадњи у области културе, а поменуо бих да Француска учествује и на Фестивалу европског филма на Палићу, док Француски институт у Новом Саду има жељу да развија сарадњу са институцијама културе“, закључио је амбасадор Пјер Кошар.

Састанку у Зеленој сали Градске куће присуствовали су саветник за културну сарадњу и директор Француског института у Србији, Станислас Пјере, помоћница градоначелника и градска менаџерка Загорка Панић, и члан Градског већа задужен за област привреде, Срђан Самарџић.

Извор: Град Суботица