ГРАДОНАЧЕЛНИК СТЕВАН БАКИЋ ПРИМИО АМБАСАДОРА ИЗРАЕЛА ЈАХЕЛА ВИЛАНА

Градоначелник Суботице Стеван Бакић састао се данас са амбасадором Израела у Републици Србији, Јахелом Виланом. Обраћајући се медијима након пријема у Зеленој сали Градске куће, градоначелник Бакић је изјавио да су он и његови сарадници Његовој екселенцији, амбасадору Вилану, током срдачног сусрета представили привредне, образовне, културне и туристичке потенцијале Суботице и Палића, Привредну зону „Мали Бајмок“ и Слободну зону Суботица, као и неколико развојних пројеката, а да се разговарало и о могућностима интензивирања сарадње града Суботице са амбасадом Израела и самом државом Израел у областима од заједничког интереса.

„Навели смо и све посебности града Суботице због којих долазе страни инвеститори, улажу у овај град и отварају нова радна места. Истакли смо да је Суботица вишенационална средина препознатљива по толеранцији и складном суживоту припадника више од двадесет нација, на шта смо поносни, да је јеврејска заједница од друге половине 18. века дала велики допринос развоју и напретку нашег града и да ће суботичка локална самоуправа увек бити ту да пружи подршку јеврејској заједници у очувању њихове традиције, обичаја, културе и вере“, рекао је градоначелник Бакић.

Додао је да је једна од тема била и спољнотрговинска размена овог региона и Израела и да је јако битно да се убудуће ради на јачању сарадње предузећа са територије Регионалне привредне коморе Севернобачког управног округа са Израелом.

„Укупна робна размена предузећа са територије Регионалне привредне коморе Севернобачког управног округа са Израелом у 2022. години износила је 6,6 милиона долара што је за 210,1 одсто више у односу на 2021. годину. Суботица је имала велики привредни развој претходних година и Његовој екселенцији сам објаснио да је то постигнуто захваљујући изванредном политичком и економском амбијенту који је омогућила одговорна и мудра политика мира и стабилности председника Републике Србије Александра Вучића од које неће бити одустајања“, нагласио је градоначелник Бакић.

Он је подсетио да су председник Србије Александар Вучић и премијер Мађарске Виктор Орбан крајем марта 2018. године отворили рестаурирану суботичку Синагогу.

„Спољашњост Синагоге обновљена је удруженим средствима републике, покрајине и града, као и донацијама, а за радове на рестаурацији и унутрашњем уређењу овог сецесијског драгуља средства је обезбедила Влада Мађарске. Председник Вучић је, том приликом, између осталог, рекао да ће у животу Јевреја, као и осталих грађана Суботице, бити кућа молитве, учења и окупљања. Суботица је, иначе, поносна на два споменика културе од изузетног значаја. Један је Градска кућа, а други управо Синагога која је, подсетићу, изграђена 1902. године и 2022. је обележила 120 година свог постојања“, истакао је Бакић.

Подвукао је да постоје и теме где, како је рекао, он и амбасадор Вилан имају и различите ставове.

„Његовој екселенцији сам у разговору напоменуо да осећам жаљење због тога што је Израел донео одлуку да призна једнострано проглашену независност такозваног Косова, пре свега због повезаности два народа, израелског и српског, који су кроз историју често делили трагичну судбину, посебно током Другог светског рата који је исписао посебне странице српско-јеврејских веза. Али због будућности, ми морамо да сарађујемо у областима од заједничког интереса. Његовој екселенцији бих, на крају, још једном пожелео добродошлицу и пријатан боравак у нашем граду. И да то буде један од разлога да поново посети нашу прелепу Суботицу”, закључио је градоначелник Стеван Бакић.

Амбасадор Израела Јахел Вилан захвалио се градоначелнику Бакићу на позиву и срдачном пријему и додао да је ово његова прва званична посета Суботици у којој је, како је рекао, већ боравио као туриста.

„Сматрам да је веома важно што је Синагога реконструисана, јер је она велики симбол повезаности управо јеврејског и српског народа. Током сусрета са градоначелником Бакићем нисмо разговарали само о прошлости, које смо се дотакли, већ и о садашњости, будућности и о томе како можемо да поспешимо сарадњу. Ипак, веома је битно за привлачење туриста и инвеститора истаћи и ту повезаност два народа, Јевреја и Срба, јер ће сви радије доћи тамо где се осећају лепо и пријатно. Причали смо о разним пољима у којима је могуће остваривање даље сарадње, попут водоснабдевања, економије и туризма“, казао је Јахел Вилан.

Састанку у Зеленој Сали Градске куће присутвовали су градска менаџерка Загорка Панић, члан Градског већа задужен за привреду Срђан Самарџић и директор Слободне зоне Суботица Саша Граворац.

Извор: Град Суботица