ГРАДОНАЧЕЛНИК СТЕВАН БАКИЋ ПРИСУСТВОВАО МАНИФЕСТАЦИЈИ „ДАНИ НИКОЛЕ ТЕСЛЕ У СУБОТИЦИ“

Богатим целодневним иноваторским, спортским и културно-уметничким програмом, данас је у Суботици, поред капеле Успенија Пресвете Богородице на „Водици“, одржана традиционала, десета по реду манифестација „Дани Николе Тесле у Суботици“ коју је овдашње Удружење Личана „Лика“ организовало поводом обележавања 10. јула – Дана Удружења и 167. годишњице рођења једног од највећих генија света Николе Тесле. Манифестацији је присуствовао и градоначелник Суботице Стеван Бакић који је, том приликом, истакао да суботичка локална самоуправа пружа подршку свим удружењима у овом граду која се залажу да од заборава отргну обичаје и културу свог завичаја.

„Ми смо ту да помогнемо у неговању духа заједништва, пријатељства и толеранције, али и да подржимо очување идентитета и свих специфичности народа који живе у овом граду и труде се да са много преданости и љубави чувају сећање на своје корене“, казао је градоначелник Бакић.

Додао је да подршка, у том смислу, никада није изостала ни Удружењу Личана „Лика“ из Суботице које својим бројним активностима негује традиције краја из којег је потекао и један од од најблиставијих умова света – Никола Тесла.

„Тесла је, подсетићу, своје најзначајније изуме створио крајем 19. века. Примена тих изума обележила је 20. век, а Теслина визионарска решења и пионирски кораци које је пре више од једног века начинио у домену даљинског управљања, радиотехнике, високофреквентних струја и бежичних технологија, тек данас имају своју пуну примену“, рекао је Бакић.

Подвукао је да дуга листа Теслиних проналазака сведочи о великом и маштовитом уму који је своја епохална дела са подједнаким успехом остварио у различитим областима.

„Проналасцима асинхроног мотора, Теслиног трансформатора, система вишефазне струје, открићем основних принципа бежичног преноса вести и роботике, наш генијални научник је, као што знате, револуционисао електротехнику и поставио чврсте темеље радиодифузији и телеаутоматици“, подсетио је градоначелник Бакић.

Он је нагласио да је Удружење Личана „Лика“, у духу историјски добрих односа између Србије и Мађарске, поред треће изложбе аутомобила на електрични погон у Суботици, ове године такву изложбу први пут организовало у Сегедину и Морахалому.

„Дозволите ми да се, на крају, свим учесницима манифестације захвалим на настојањима да овогодишњи, десети ’Дани Николе Тесле у Суботици’ буду што успешнији, и да Удружењу ’Лика’ честитам десету годишњицу од оснивања и пожелим пуно успеха у даљем раду. А, свима вама, драги пријатељи, желим да са данашњег дружења понесете пуно лепих успомена и да се и наредних година окупљамо овде, на ’Водици’, на овој манифестацији посвећеној великом научнику, хуманисти и родољубу – Николи Тесли“, закључио је градоначелник Стеван Бакић.

Председник Удружења Личана „Лика”, Милош Борјан, изразио је захвалност свим учесницима овогодишњих „Дана Николе Тесле у Суботици“, а посебно гостима, иноваторима из Мађарске и Немачке.

„На несебичној подршци да се овогодишњи, јубиларни, десети ’Дани Николе Тесле у Суботици’ успешно одрже захваљујем се Граду Суботици, Граду Сегедину, Општини Морахалом, Српском културном центру ’Коло’ у Морахалому и Покрајинском фонду за избегла и расељена и за сарадњу са Србима у региону’, као и бројним појединцима и културно-уметничким друштвима“, рекао је, између осталог, Милош Борјан.

Овогодишњи, десети „Дани Николе Тесле у Суботици“, одвијали су се током три дана: 7., 14. и 15. јула.

Данас, у преподневним часовима, испред Градске куће у Суботици организована је изложба иноватора из наше земље и иностранства, као и изложба двадесетак аутомобила на електрични погон из Србије, Мађарске и Немачке и инфраструктуре за исте.

Данашњи програм манифестације на локацији капеле Успенија Пресвете Богородице на „Водици“ почео је у 10.00 часова, боћањем деце и одраслих. Одржана је и изложба иноватора (Теслина лампа, плоча, каписла; пуњачи за аутомобиле на електрични погон; болничка помагала…), изложба аутомобила на електрични погон и изложба личких рукотворина и домаће радиности, а организоване су и личке традиционалне игре (скок с’ места, претезање штапа, бацање камена с’ рамена). У оквиру рекреативних активности за децу, организовано је скакање у врећи и ношење јајета, а од 17.00 часова одржано је вечерње богослужење и пригодан културно-уметнички програм.

Другог дана манифестације, у петак, 14. јула, у Мађарској су одржане две изложбе аутомобила на електрични погон и инфраструктуре за исте: на Сечењи тргу у Сегедину (од 11.00 до 14.00 часова), и на платоу испред СКЦ „Коло“, у Морахалому (од 16.00 до 17.00 часова).

У оквиру првог дана манифестације „Дани Николе Тесле у Суботици“, у петак, 7. јула, у вестибилу Градске куће у Суботици организована је изложба слика – Природне лепоте Лике, док је у Великој већници Градске куће, уз филм и доделу награда за литерарне и ликовне радове, одржана и трибина на тему „ Никола Тесла – будућност комуникације међу људима и утицај на здравље“.

Извор: Град Суботица