ГРАДОНАЧЕЛНИК У ПОСЕТИ БАНАТСКОМ ДЕСПОТОВЦУ – РАДНИ САСТАНАК С ПРЕДСТАВНИЦИМА МЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ И ПОСЕТА СПЕЦИФИЧНОМ ЗАНАТЛИЈИ

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, са сарадницима, замеником Сашом Сантовцем и представницима Одељења за привреду и јавних градских предузећа, посетио је данас Банатски Деспотовац. У оквиру радне активности “Да нам села буду ближа”, разговарао је с представницима месне заједнице, а потом посетио радионицу Велибора Митрића, који се бави необичним и специфичним занатом на овим просторима – ручном израдом традиционалног канадског кануа.   

Банатски Деспотовац је насеље на источном ободу територије Града Зрењанина, са нешто више од хиљаду сталних становника, које је ове године обележило два века од настанка и 77 година од досељавања колониста из Босне, чији потомци данас чине велику већину становништва. Суочено је са одливом становништва и претежно инфраструктурним проблемима, али су његови мештани вредни и сложни, и у сарадњи с локалном самоуправом траже начине и могућности да живот у свом селу учине квалитетнијим. 

 

Током састанка најављене су и неке инвестиције чија реализација предстоји, о чему је говорио градоначелник Салапура.
“Што се тиче инфраструктурних радова у месној заједници, направили смо један пресек, ради се тротоар у Карађорђевој улици, укупна вредност радова је око 8,5 милиона динара и то су, после неких 15 година, први радови на санирању тротоарске мреже. Договорени су радови када је у питању изградња еко чесме на коју се, такође, чекало дужи низ година, а у плану је и санација и пресвлачење асфалтом одређених саобраћајница на територији ове месне заједнице”, истакао је градоначелник и додао да је још договорено да се у наредном периоду решавају проблеми у вези са санацијом кровних покривача на неколико јавних објеката. 

Председник Савета МЗ Банатски Деспотовац Божидар Коњик уверен је да ће све што је договорено бити и реализовано, оцењујући сарадњу с локалном самоуправом као веома добру. Поздравио је и акцију “Да нам села буду ближа”, као добру могућност да се у непосредном разговору с градоначелником и његовим сарадницима сагледају проблеми и динамика њиховог решавања.
 “Проблеми постоје, као и у сваком селу, имамо инфраструктурне радове, задовољни смо и најавом неких нових, немамо, нажалост, овде нема никаквих производних погона где би се људи запошљавали, све мање је деце и недостају активности за њих, проблем су и старе куће у селу које се урушавају”, наводи Коњик.

Мештанин Банатског Деспотовца Велибор Митрић дошао је пре четири године на идеју да ручно направи традиционални канадски кану и то је урадио потпуно самоук. Од тада их је направио 17, које пласира на инострано тржиште, а у његовој радионици тренутно се налазе један завршен кану и један у фази израде. За израду једног примерка потребно му је два месеца рада, око 250 радних сати, и овај занат сада му обезбеђује и егзистенцију. 
“Кану је у Канади икона, тамо постоји и музеј кануа и овим послом почео сам да се бавим управо гледајући емисије како то Канађани раде. Кану израђујем од природних материјала, посебних врста дрвета, и он је јако лаган, дугачак је 4,70 метара, а тежак свега 34 килограма. Цена им је око три хиљаде евра, што за наш буџет није мало, али у иностранству је пласман добар. Осим израде и продаје, успео сам да оставим себи четири чамца, за потребе малог кану кампа који сам направио на Тамишу. Посетиоци ми већ две године долазе на веслање и могу слободно да кажем да ја једини у овом делу Европе поседујем такве кануе за веслање, говорим о традиционалним кануима, не о пластичним који углавном возе људи на рекама у Србији”, објашњава Митрић. 

Градоначелник је, у разговору с њим, истакао да се ради о несвакидашњем занату, не само у Банатском Деспотовцу и Зрењанину, већ и у ширим оквирима, те да је Митрић овим удахнуо нову дозу могуће туристичке понуде на територији месне заједнице, у чијој је близини река Тамиш.   
“Видимо да је могуће да се развијају неки потенцијали, пре свега када је у питању нови туристички производ – а то је кану авантура – која се овде већ реализује и сагледаћемо на који начин је могуће пружити подршку овако нечем новом на територији нашег града”, нагласио је градоначелник Симо Салапура.

Извор: Град Зрењанин