ГРАДОНАЧЕЛНИК У ПОСЕТИ ДОМАЋИНСТВУ ПЕРИШИЋ У ЛАЗАРЕВУ: У ЕНЕРГЕТСКУСАНАЦИЈУ СТАМБЕНИХ ОБЈЕКАТА УЛОЖЕНО ВИШЕ ОД 100 МИЛИОНА ДИНАРАУ ТОКУ САМО ДВЕ ГОДИНЕ

На територији Града Зрењанина у току 2021. и 2022. године уложено је преко 100 милиона динара у енергетску санацију стамбених објеката у приватном власништву, што представља снажну подршку локалне самоуправе спровођењу мера енергетске ефикасности, рекао је градоначелник Симо Салапура. Он је данас посетио домаћинство Душка Перишића у Лазареву, једног од корисника субвенције Града Зрењанина по основу Јавног позива за суфинансирање мера енергетске санације на породичним кућама и становима у протеклој години.

Како је истакао Салапура, за мере енергетске санације у домаћинствима на два јавна позива, 2021. и прошле године, из буџетских средстава Града Зрењанина и уз подршку Министарства рударства и енергетике опредељено је близу 50 милиона динара, а заједно са средствима приватних лица, укупан износ генерисаних средстава за унапређење енергетске ефикасности прелази 100 милиона динара. Те финансијске погодности искористило је 510 домаћинстава, а субвенције су искоришћене за замену спољне столарије, котлова и система грејања.
– Замењено је у протекле две године преко пет хиљада квадратних метара столарије, као и 157 котлова на чврсто гориво котловима на гас. У питању је значајан допринос мерама енергетске ефикасности, на којима се нисмо зауставили, јер смо радили и на пројектима постављања штедљиве расвете у нашим установама културе, где је уложено близу шест милиона динара, затим у 15 основних и средњих школа, са улагањима од преко 50 милиона динара, која су обухватила санацију фасада, замену столарије и котлова – рекао је градоначелник и додао да је данас посетио домаћина који је недавно засновао породицу и на свом стамбеном објекту применио све неопходне мере енергетске ефикасности, од изолације фасаде, замене столарије до уградње котла на гас за грејање.

– Такође је и ово домаћинство леп пример на који начин је град помогао ове активности и мере – поручио је градоначелник Салапура, најављујући и овогодишњу акцију подршке мерама енергетске ефикасности. Укупан износ опредељених средстава, објаснио је, биће познат након што Министарство рударства и енергетике буде расписало конкурс за учешће локалних самоуправа.

Душко Перишић искористио је субвенцију Града Зрењанина за замену котла и увођење система централног грејања на гас. Како објашњава, кућу је купио пре четири године, а помоћ града била је веома значајна, јер без ње не би могао да финансира постављање грејања.
– Након изолације фасаде и замене столарије, чуо сам за јавни позив града и поднео захтев, јер ми је преостало да урадим грејање, што нисам био у могућности сам. Процедура за конкурисање била је једноставна, све је било завршено у кратком року. Ефекти инвестиције су већ приметни, трошкови за грејање су знатно мањи, а у кући је топлије у свим просторијама. Такође је и једноставније за коришћење, имали смо раније пећи у свакој просторији, сада се све регулише на самом котлу – објашњава Перишић. С обзиром да породица очекује и принову, своју будућност виде на селу и отуда и ова улагања у стамбени објекат.

Градоначелника су у Лазареву дочекали и чланови Савета месне заједнице и одборници у Скупштини града из тог места, а у посети домаћинству Перишић били су и помоћници градоначелника Марија Дамјановић и Рајко Капелан.

Извор: Град Зрењанин