ГРАДОНАЧЕЛНИК У ПОСЕТИ ИМАЊУ “СТАРА ПУМПА” МИОДРАГА ЗАРИЋА – ЗРЕЊАНИН ЈЕ И ГРАД КОЈИ ИЗЛАЗИ НА ОБАЛУ ДУНАВА

Тачно осам километара леве обале Дунава припада административној територији града Зрењанина и сходно томе, Зрењанин је и подунавски град. Тај простор, између ушћа Тисе, код Книћанина, и ушћа Караша, код Ченте, није само дивљина густих шума уз реку, већ у себи крије и друге занимљивости, чак и један у потпуности опремљен приватни боравишни комплекс – имање или салаш “Стара пумпа”, власника Миодрага Милета Зарића. “Стару пумпу” од Дунава ваздушном линијом дели око 800 метара.

Ради се о оснивачу и директору Специјалне болнице за хипербаричну медицину у Београду, председнику Светске асоцијације хипербаричне медицине, успешном предузетнику који је стечени капитал уложио у изградњу јединственог комплекса и рестаурацију некадашњег машинског постројења, произведеног у Будимпешти 1896. године. Том моћном пумпом црпела се вода из дунавског рита, штитећи од поплава обрадиво земљиште уз реку, и она представља јединствен пример очуваног индустријског наслеђа на нашим просторима. 

Зарић је угостио градоначелника у објекту који, уз савршено очувану и обновљену пумпу, крије у себи и друге раритете, попут белог клавира “Стенвеј” који је 1934. године купио чувени сликар Паја Јовановић. У комплексу се чува још један клавир старији од сто година, који је био у поседу краља Николе Петровића. У дворишном делу су три павиљона у банатском стилу, са 12 апартмана, тениски терен, канал омеђен густим врбама по ком крстаре пловке…

Градоначелник је, након посете комплексу “Стара пумпа”, рекао да објекат није комерцијалног карактера у пуном обиму, али да његов власник радо дочекује намернике и показује им шта се све у њему налази. Могуће је овде организовати и неке догађаје и програме затвореног типа, а суштина је да се ово имање налази на територији Града Зрењанина и у непосредној близини Дунава.
– Осам километара наше дунавске обале, између Ченте и Книћанина, спаја и пут заштитним насипом, па иако не постоји непосредан прилаз реци, у околини има и објеката попут “Старе пумпе”, бисера индустријског наслеђа, које је господин Зарић сачувао од заборава. Разговарали смо о неким могућностима да све то можда испромовишемо на начин прихватљив и власнику и Граду Зрењанину и укажемо на те потенцијале Зрењанина и као подунавског града. Овде су у близини и Ченћанска језера, рукавац Тамиша, сама Чента има јединствен географски положај у односу на три градска центра и није нимало случајно што је баш на овом месту никао један овакав комплекс – истакао је градоначелник Симо Салапура након посете салашу Миодрага Зарића

Извор: Град Зрењанин