ГРАДОНАЧЕЛНИК У ПОСЕТИ ЛУКИЋЕВУ: СЕЛО СА ДВЕ ВАЖНЕ ФАБРИКЕ, ЈЕДНОМ НА ОТВОРЕНОМ, ДРУГОМ ПОД КРОВОМ, КОЈЕ СУ ДОКАЗ ЕКОНОМСКЕ ОДРЖИВОСТИ

Радну активност “Да нам села буду ближа” градоначелник Зрењанина Симо Салапура наставио је данас посетом месној заједници Лукићево. Он је, са сарадницима, одржао састанак с представницима месне заједнице, а потом је посетио новоотворени Клуб задругара “Курјак” у центру села и погоне компаније “Винекс”, привредног колектива у експанзији, где је у току проширење производних капацитета. 

 Уз градоначелника, у Лукићеву су данас боравили и његов заменик Саша Сантовац, председник Скупштине града Чедомир Јањић, члан Градског већа Маринел Мендреа, начелница Одељења привреде у Градској управи Јелена Травар Миљевић, као и представници зрењанинских јавних предузећа. 

Лукићево је старо банатско насеље, које се у историјским списима помиње још 1410. године. Данас броји око 1800 становника и мада се налази у тзв. “првом прстену” око града дели судбину и сличне проблеме с другим насељима на градској територији. У селу ове године, нажалост, неће бити ђака првака, али ће их наредне школске године бити десет и током данашњег разговора градоначелник је истакао важност активизма младих у селу и пружања одговарајућих могућности да у свом селу и остану. У том смислу назначио је и важност недавно обновљене сале Дома културе, која располаже са 300 места и спада међу највеће те врсте на територији града Зрењанина. 

Похвалио је и новоотворени простор кафе-посластичарнице, који је опремила Земљорадничка задруга “Вељко Лукић – Курјак” и назвала Клуб задругара “Курјак”. У пријатном амбијенту баште објекта градоначелника је угостио директор задруге Чедомир Спасојевић, који је истакао да кафе-посластичарницу од самог отварања мештани радо посећују и да представља пријатно освежење у понуди села. 

Управо је земљорадничку задругу у Лукићеву, са дугом традицијом и успешним пословањем, градоначелник назвао важном “фабриком на отвореном”, док је производне погоне компаније “Винекс” оценио као други значајан привредни замајац села, као “фабрику под кровом” која пословањем превазилази локалне оквире.  
– Ове две фабрике су доказ да на селу може да се ради, да може бити одрживо и уз бенефите, када је реч о економском интересу. Земљорадничка задруга “Вељко Лукић Курјак” има 400 хектара ораница под системом за наводњавање, док је биоенергана у склопу предузећа “Винекс” једна од највећих у Србији, са потенцијалима који се могу још увећати. Лукићево има све могућности да искористи добар положај и привредни амбијент, односно развој у Зрењанину. Када то кажем, мислим пре свега на близину индустријске зоне, на близину највеће инвестиције, комплекса “Линглонг” и то што ће, како планирамо у наредном периоду, Лукићево новим путем бити спојено са индустријском зоном, што је једна нова развојна шанса овог места. Када је у питању развој Лукићева, оно ће се наћи у непосредној близини петље на будућем ауто-путу Београд – Зрењанин, што ће такође побољшати привредни амбијент у овом селу – рекао је он, осврнувши се и на неке од тема данашњег састанка у месној заједници.

– Ове године одрадили смо велику инвестицију у Лукићеву, асфалтирано је 1,4 километра пута у Бирчаниновој улици. Данас смо разговарали о канализацији у селу, инфраструктурном радовима који би требало да се спроведу, а причали смо и о развоју села, пре свега кроз омладински активизам који овде има традицију и који се може унапредити, а ми ћемо радити на томе да се он унапреди и да у сваком сегменту у Лукићеву направимо искорак и побољшање – рекао је градоначелник Салапура.

 Председница Савета месне заједнице “Лукићево“ Сања Дупљановић, захваливши градоначелнику на данашњој посети, изразила је задовољство добром сарадњом и казала да је град имао разумевања за решавање приоритетних проблема у том селу. 
– Има још много тога и надам се да ће то бити и остварено. Са градоначелником и његовим сарадницима разговарали смо и о канализационој мрежи у селу, што је веома скуп пројекат, о асфалтирању Бирчанинове улице, која је и најдужа улица коју су радили у овој години, добићемо оптички интернет, побољшане су нам аутобуске линије, а поднели смо и нови захтев за увођење линија и викендом, постављена је сигнализација и трудићемо се да нам помогну и када је реч о орезивању дрвећа у парку. Трудимо се да са нашим привредницима, као што је “Винекс“, одржимо лепу сарадњу, помажемо ми њима, као и они нама – рекла је она.

Власник и директор “Винекса“ Горан Илић подсетио је да су у Лукићеву од 2013. године, када су почели гринфилд инвестицију која укључује градњу фарме, биогасног постројења и дестилерије. 
– Тренутно радимо на повећању капацитета дестилерије која ће бити на нивоу 30.000 литара дневне производње и то ће унапредити и рад биогасног постројења. Радимо на томе да унапредимо и рад фарме, јер се нуспроизводи из дестилерије користе и на фарми – рекао је Илић.

 Иначе, како је истакао, овде се производи 2,2 мегавата струје на сат, а у плану је да раде и соларне панеле за сопствене потребе, као и да 3 мегавата струје испоручују у мрежу Електропривреде Србије. 

Извор: Град Зрењанин