GRADONAČELNIK U POSETI PORODILIŠTU – AMELA PRVA BEBA U NOVOJ 2020. GODINI

Devojčica Amela iz naselja Lok u blizini Titela prva je beba rođena u Novoj godini u zrenjaninskom porodilištu, a majka Novakov Tanja donela ju je na svet jutros u 4.50 časova. Beba je ocenjena najvišom ocenom, teška je 2,760 kg i duga 49 cm. U porodilištu se nalazi trenutno 17 beba i njihovih srećnih majki, koje su provele novogodišnju noć u tom odeljenju zrenjaninske Opšte bolnice „Đorđe Joanović“.

Među njima je i Ivana Đukić iz Zrenjanina, koja je dobila sina Aleksu. Njoj je to prvo dete i kaže da je dobila najlepši novogodišnji poklon i veliku radost u porodici. Pohvalila je osoblje porodilišta na stručnom i brižnom odnosu prema porodiljama i istakla značaj proširenja porodice.

 Tradicionalno, i ovog prvog januara, porodilište je posetio gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, svim majkama čestitao Novu godinu i uručio prigodne poklone bebama, poklon-pakete sa opremom i kozmetikom, koje obezbeđuje Grad Zrenjanin. Prvorođene bebe dobiće na poklon i dečja auto-sedišta, dar Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima Grada Zrenjanina, a isti poklon sledi i većem broju beba koje će se u Zrenjaninu roditi na početku ove godine. U obilasku porodilišta bila je i direktorka Opšte bolnice dr Ivana Tešić.

Dežurni ginekolog-akušer dr Milica Poučki poželela je sugrađankama i sugrađanima srećnu Novu godinu i iznela statističke podatke o novorođenim bebama u prethodnoj godini.

–  U prethodnoj godini na našem odeljenju rođeno je 1380 beba, od toga 733 dečaka i 647 devojčica, imali smo i 22 blizanačke trudnoće. To je ukupno 23 porođaja manje u odnosu na 2018. godinu – kazala je ona i nagovestila da bi u toku dana moglo biti još porođaja, s obzirom da je nekoliko žena smešteno na odeljenju patologije trudnoće.

Pedijatar neonatolog dr Svjetlana Ždrale, šef Neonatološkog odseka porodilišta u Zrenjaninu, rekla je da su žene koje su Novu godinu dočekale u porodilištu poklonile sebi nešto najlepše što može da se pokloni, jedno dete i novi život.

– Proširile su porodicu i mislim da su danas veoma srećne. Očekujemo da će mladi ljudi nastaviti malu tendenciju povećanja broja dece u porodici, jer shvatamo da je suština bivstvovanja proširenje porodice, stvaranje srećne i kvalitetne porodice s više dece – kazala je dr Ždrale.

Izvor: Grad Zrenjanin