ГРАДОНАЧЕЛНИК У ПОСЕТИ ПРЕДУЗЕТНИЦИ ИЗ ЕЧКЕ: ФИНАНСИЈСКА ПОДРШКА ГРАДА ЗРЕЊАНИНА ДОПРИНЕЛА РАЗВОЈУ И УНАПРЕЂЕЊУ ДОБРЕ ПРЕДУЗЕТНИЧКЕ ИДЕЈЕ

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура посетио је данас предузетницу из Ечке Јелену Мацут Магда, власницу радње “Slatki snovi handmade by Jelena Ečka”, која се бави производњом уникатних и персонализованих постељина за бебе. Ова млада жена пример је предузетнице која је покренула сопствени бизнис уз помоћ средстава Националне службе за запошљавање као и Програма доделе бесповратних средстава за економско оснаживање жена и подстицање развоја женског предузетништва на територији Града Зрењанина и захваљујући тим средствима, покренула је производњу, а потом и значајно унапредила, набавком нове машине и репроматеријала.

Градоначелник је посету уприличио из неколико разлога – Јелена Мацут Магда искористила је државне и локалне финансијске подстицаје да реализује своје оригиналне предузетничке идеје, одлучила се, такође, за живот и рад у сеоској средини и може да буде пример другим женама на који начин да усмере своју креативност и пословни дух. Подсетио је да је Град Зрењанин пре две године – 2021. године – по први пут донео меру за финансијску подршку женама предузетницама, у износу од 2 милиона динара.
“Видели смо да је та мера одлично примљена, да су ефекти одлични, да имамо позитиван“feed-back” и за 2022. годину определили смо чак 5 милиона динара за економско оснаживање жена. Јелена има радионицу која се бави производњом уникатне беби опреме и од ње смо чули да има тражње за таквом робом, да има посла, али видимо и да и младе жене на селу, попут Јелене, доказују да креативност, женска воља и снага могу да произведу нешто што ће имати овакав крајњи ефекат, производ који ће бити тражен на тржишту. Моји утисци из ове посете су веома позитивни и верујем да ће инспирисати и остале младе људе да се укључе и да конкуришу за пројекте код Градске управе”, казао је градоначелник и најавио нове конкурсе и подстицаје.

“У протеклој години потписали смо 25 уговора за унапређење женског предузетништва, ове године очекујемо исти износ средстава за ту намену, дакле пет милиона динара, уз нови конкурс намењен младим предузетницима. Прошле године смо први пут расписали такав конкурс, за оснаживање младих, све су то неке мере којима покушавамо да подржимо младе да остану на селу и у нашем граду, да с оваквим идејама и предузетничким духом буду инспирација другима”, сумирао је градоначелник Салапура утиске након посете Јелени Мацут Магда.

По њеним речима, након регистровања радње, добила је субвенције за самозапошљавање и набавила материјале за израду производа, као и машину за шивење, и посао започела ручно.
“Већину украса на постељинама и на декоративним јастуцима везла сам ручно, што ми је одузимало доста времена које би могла да искористим за неке друге ствари и била бих продуктивнија. Након тога сам конкурисала код Града Зрењанина, где сам добила субвенције за куповину машине за вез. Куповина те машине омогућила ми је да у свој асортиман уврстим и неке нове производе, али ми је и олакшала и убрзала рад”, објашњава Мацут Магда и додаје да се међу артиклима које производи налазе постељине за бебе, за стандардне и нестандардне кревете, балдахине, декоративни јастуци са везом, као и да, поводом новогодишњих и ускршњих празника, везе врећице за пакетиће са именом детета.

“Персонализована постељина јако је популарна, младе маме ми се често обраћају с таквим захтевима и жељом да се мој производ истакне по нечему, да буде другачији и да то буде јединствено. То није постељина коју ћете пронаћи у некој радњи, то је нешто посебно, јединствено, другачије, уникатно”, наводи ова предузетница, уз објашњење да већину купаца налази по препоруци и путем друштвених мрежа.

“Бизнис расте и развија сеу правцу који бих ја и желела, и у плану ми је да до краја године повећам производњу, како бих могла да размишљам о отварању неког малопродајног објекта у Зрењанину”, рекла је још Јелена Мацут Магда, изненадивши на крају посете градоначелника поклоном – постељином на име његове петнаестомесечне кћерке.

Уз градоначелника Салапуру, у посети овој предузетници били су и члан Градског већа Маринел Мендреа, као и одборник Скупштине града из Ечке, Кристијан Кадарјан.

Извор: Град Зрењанин