ГРАДОНАЧЕЛНИК УГОСТИО ГИМНАЗИЈАЛЦЕ, ОСВАЈАЧЕ МЕДАЉА НА ЕВРОПСКОМ И СВЕТСКОМ ТАКМИЧЕЊУ

Градоначелник Града Сомбора, Антонио Ратковић и градска већница за област културе и образовања, Анита Стојаков, свечано су угостили два млада Сомборца који су освојили бронзане медаље на Европској и светској олимпијади из географије и информатике. Пријему су присуствовали и ментори, информатичар професор Душко Обрадовић и менторка за географију професорица Данијела Тохољ, а са њиме је био и директор Гимназије „Вељко Петровић“ Сомбор, Душан Мишковић.

Током разговора, освајачи медаља и њихови ментори су причали о припремама за такмичење, путовању и самом такмичењу. Градоначелник Ратковић се захвалио освајачима медаља јер су осветлали образ Сомбора, пожелео им пуно успеха у наставку школовања, као и на будућим такмичењима, истакавши да ће Град Сомбор планирати више средстава за подршку младим талентованим ђацима на домаћим и међународним такмичењима.

„Честитам вам на успеху који сте остварили. Ово је пре свега част за Град Сомбор и за нашу Гимназију, а самим тим и за Србију. Потрудићемо се да у наредном периоду обезбедимо средства и подршку за будућа такмичења, како би наши ђаци могли да учествују на њима и презентују своје знање и покажу колико заправо има надарених и талентованих ђака у нашој средини“, истакао је градоначелник Ратковић.

Немања Мајски, ученик четвртог разреда гимназије „Вељко Петровић“ Сомбор, учестовао је на тридесетипетој међународној информатичкој олимпијади у Мађарској. У конкуренцији од преко тристотинепедесет такмичара из преко осамдесет држава, Мајски је успео да освоји бронзу, уз менторски рад професора Душка Обрадовића. Поред Немање, још три такмичара су представљала Србију  у информатици, са укупно освојене две сребрне и две бронзане медаље.

Сава Маријановић, такође ученик гимназије „Вељко Петровић“ Сомбор, као најмлађи учесник на Европском такмичењу из географије, освојио је такође бронзану медаљу, а менторка му је била професорица Данијела Тохољ. Такмичење је одржано у Београду, а Србију је укупно представљало пет такмичара.

Градоначелник Ратковић и градска већница Стојаков су овом приликом такмичарима и њиховим менторима уручили пригодне поклоне, уз поруку да наставе да улажу напор и у будућности, јер само на тај начин као друштво можемо да идемо напред.

Извор: Град Сомбор